Kurc: Austrija nastavlja sa podrškom Balkanu

Svijet

Nova austrijska vlada, koju čine Narodna partija (OVP) i Slobodarska strankla (FPO), pod kancelarom Sebastijanom Kurcom, koja će u ponedeljak položiti zakletvu, zalagaće se i dalje za približavanje Zapadnog Balkana EU.

U koalicionom sporazumu, u djelu posvećenom Evropi i spoljnoj politici, navodi se da države Zapadnog Balkana treba i dalje biti podržane na osnovu svog napretka na putu približavanja EU.

OVP i FPO, prije svega dva lidera, Kurc i Hajnc-Kristijan Štrahe važe za najveće podržavaoce Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana, kao i njihovog pristupanja EU.

U koalicionom sporazumu se posebno podvlači značaj članstva Austrije u EU, neutralnosti, aktivnog učešća u međunarodnim organizacijama kao što su UN, te i efikasna saradnja u razvoju.

“Prioriteti našeg međunarodnog delovanja su očivanje interesa građana Austrije”, navodi se u dokumentu.

Koalicionim sporazumom je predviđeno da nadležnost za EU prelazi iz Ministarstva spoljnih poslova u kabinet kancelara.

Najavljuje se da će Austrija, kao integralni dio EU, učestvovati u daljem razvoju Unije i to u pravcu pod motom “manje, ali efikasnije”.

Prelaže se da parlament ubuduće provjerava na kom nivou neke mjere treba da budu rješavane, a EU bi trebalo da se ograniči na značajne teme i traženju zajedničkih rješenja.

“Želimo EU koja bi se bavila velikim temama, u cilju zaštite građana”, poručuju koalicioni partneri u svom sporazumu koji ima 180 strana.

Traže promjenu kursa u EU ka većoj blizini građana, za šta će se, kako je najavljeno, vlada zalagati za vrijeme predsedavanja EU u drugoj polovini iduće godine.

Takođe se najavljuje da će vlada tražiti partnere u EU za obustavljanje pristupnih pregovora sa Turskom.

Posebna privrženost ispoljena je u vezi efikasnije zaštite spoljne granice EU, pri čemu je podvučeno da će nacionalne mjere zaštite međe biti analizirane i preduzete sve dok bezbijednost spoljnih granica ne bude osigurana.

Nova šefica diplomatije Karin Knajsel dobiće kao zadatak da ojača međunarodno angažovanje i umrežavanje Austrije kao izvozne nacije.

Posebno ona će se zalagazi za smanjenje tenzija u ukrajinskom konfliktu, ali i postepeno ukidanje sankcija Rusiji.

“Austrija želi da se založi za smanjenje tenzija nu ukrajinskom konfliktu i založi se za ukidanje sankcija koje je EU protiv Rusije uvela zbog aneksije Krima i podrške separatista u istočnoj Ukrajini”, navodi se u dokumentu.

Na konferenciji za štampu, na kojoj su lider Narodne partije (OVP) Kurc i šef Slobodarske stranke (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe predstavili koalicioni sporazum i mministre, međutim, jasno su poručili da će tražiti većinu u EU za tu temu, ali i da ako je ne dobiju, zvaničan Beč nastaviće da slijedi jedinstveni stav Unije.

Kurc je u subotu prilikom prezentacije programa i članova buduće vlade, najavio da Austrija neće napuštati jedinstvene stavove i djelovanje EU.

On je istakao da će buduća vlada u Beču biti jasno proevropska.

“Nećemo napuštati jedinstvenu liniju EU po pitanju CETA ili Rusije”, poručio je Kurc čiji kabinet preuzima nadležnost za EU.

“Mi bi željeli da se ukinu sankcije Rusiji. Pokušaćemo da se prikažemo kao medijatori po tom pitanju, da pokušamo da nađemo rješenje u interesu EU i Rusije. Ako ne možemo da nađemo većinu za naš stav ićićemo dalje zajedničkim putem”, istakao je Štrahe.

Pored toga Knajsel, koja važi za eksperta za Bliski istok, treba da podrži mirovno rješenje između Izraela i Palestine sa ciljem solucije dvije države.

Takođe ona, kako se navodi u dokumentu, treba da aktivno obavlja i funkciju zaštitnika u Južnom Tirolu.

Najavljeno je i da će se Beč zalagati za mjesto u Savjetu za ljudska prava UN za period od 2019-2021, kao i mjesto u Savjetu bezbjednosti UN za 2027-2028.

Jedna novina pogađa i ambasade Austrije u svijetu koje će biti pretovorene u “Austrijske kuće”, gdje će se pod jednim krovom izdavati vize, pružati ekonomska savjetovanja, kursevi jezika i organizovati kulturne manifestacije.

Zanimljivo je da je predviđeno da ubuduće izdavanje dozvola za izvoz vojne opreme i naoružanja bude u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova.

Do sada su nadležnost imala čak četiri ministarstva – spoljnih i unutrašnjih poslovs, odbrane i privede.

Na takozvanu saradnju u razvoju nova vlada gleda kao na instrument za sprečavanje migrantskih talasa u interesu Austrije.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *