Dvojica Albanaca planirala napad na reprezentaciju Izraela

Svijet

Albanci Kenan Plakaj i Besart Peci sa Kosova priznali su da su planirali teroristički napad na fudbalske reprezentativce Izrela prošle godine.

Plakaj je priznao da je organizovao nabavku, prebacivanje i ilegalno posjedovanje oružja i ekploziva, a Peci da je posjedovao ilegalno oružje.

Dvojici Albanaca, od devet optuženih za pripremanje terorističkog napada na izraelski fudbalski tim, kazna će biti određena na kraju sudskog postupka koji je u toku, navode prištinski mediji.

Prethodno je na prvom ročištu krivicu priznao Arton Ahmeti.

U ovoj terorističkoj grupi optuženi su Visar Ibiši, Burim Istrefi, Leotrim Vojvoda, Flamur Gaši, LJuljzim Gaši, Arton Ahmeti, Kenan Plakaj, Leotrim Musliju i Besart Peci.

Kosovska policija je u novembru prošle godine uhapsila 19 osoba zbog sumnje da imaju kontakte sa takozvanom “Islamskom državom” i da su planirali napade na Kosovu i u susjednoj Albaniji.

Kosovski Specijalno tužilaštvo tereti Ibišija, Isterfija, Vojvodu i Flamura Gašija da su preko aplikacije “Telegram” svjesno prihvatili poziv LJavdrima Muhadžerija iz Kačanika, vođe i aktivnog pripadnika terorista “Islamske države”, da napadnu izraelske igrače i navijače tokom utakmice u Albaniji.

Ahmeti i Ljuljzim Gaši optuženi su za pripremanje terorističkih akata i napade na međunarodne bezbjednosne institucije na Kosovu, dok je Musliju optužen za ilegalno posjedovanje oružja.

Muhadžeri je ove godine ubijen na Siriji.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *