Lavrov: Nema nove “gvozdene zavjese” između Rusije i SAD

Svijet

Ne postoji nova “gvozdena zavjesa” između Rusije i SAD, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Mislim da se izraz `gvozdena zavjesa` ne može primijeniti na odnose Rusije i SAD u ovoj fazi”, rekao je Lavrov u intrevjuu agenciji RIA, prenosi “Sputnjik”.

On je ukazao na probleme u bilateralnim odnosima i brojne neosnovane antiruske poteze Amerike, poput uvođenja sankcija, pljenidbe ruske diplomatske imovine, pritiska Federalnog istražnog biroa na ruske diplomate i kampanju protiv ruskih medija.

Lavrov je ocijenio da se u SAD dešava lov na vještice kakav je nekada vodio senator DŽozef Mekarti, ali da će uslijediti otrežnjenje i oporavak, iako će vrijeme biti uzalud potrošeno.

On je dodao da Moskva ne planira da podstiče konfrontaciju sa Vašingtonom, ali da će uzvratiti na bilo kakve agresivne akcije, naglasivši da ruska strana “djeluje pragmatično”.

Govoreći o mogućem novom sastanku predsjednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Donalda Trampa, Lavrov je rekao da se o tome još nije razgovaralo, ali da su kontakti dvojice lidera intenzivirani u posljednje vrijeme kada je riječ o bilateralnim i međunarodnim pitanjima.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *