Zaharova: OEBS da se izjasni o deportaciji ruskih novinara

Svijet

Rusija očekuje da Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju preduzme konkretne korake i da se izjasni kada se radi o deportaciji ruskih novinara iz Letonije, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je rekla da Rusija, kao punopravna članica OEBS-a, očekuje od predstavnika organizacije za slobodu medija Harlema Dasira da se jasno izjasni i da preduzme konkretne mjere kao odgovor na deportovanje ruskih novinara.

“Tokom nedavne posjete Moskvi, gospodin Desir je uporno naglašavao princip međusobnih postupaka kada se radi o pitanjima uništavanja informativnog okruženja. Sada je u njegovoj moći da ispuni obaveze koje je preuzeo kako bi riješio takve situacije”, naglasila je Zaharova u saopštenju.

Ruskoj novinarki Olgi Kurajevoj je juče saopšteno da se nalazi na “crnoj listi” i da mora da napusti Letoniju, nakon što je njen suprug Anatolij Kurajev u ponedjeljak, 1. januara, uhapšen u Rigi i dan kasnije “doživotno protjeran” iz Letonije, prenosi TASS.

Bračni par Kurajev je protjeran iz Letonije zbog toga što je, kako navode letonske vlasti, “predstavljao prijetnju državnoj bezbjednosti”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *