Hojt Ji podnio ostavku, sprema se za ambasadora u BiH?

Svijet

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji podnio je ostavku na tu poziciju u Stejt departmentu, javila je Al Džazira Balkans.

Ova televizija objavila je tu informaciju u večerašnjim ponoćnim vijestima, pozivajući se na izvore u Bijeloj kući.

Navedeno je i da se već spekuliše o nasljedniku, a to bi navodno trebalo da bude donedavni šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur.

Hojt Ji je dugogodišnji američki diplomata zadužen za Balkan, a predsjednik Srpske Milorad Dodik veoma često je negativno komentarisao njegovu ulogu u zbivanjima u BiH.

Dodik je nedavno izjavio da Hojt Ji nije predstavnik aktuelne politike SAD koju zastupa predsjednik Donald Tramp i da činjenicu da je nemoćan demonstrira direktnim i grubim miješanjem u unutrašnje stvari drugih zemalja.

“Ji nema podršku Stejt departmenta. On je kadar prethodne administracije koja je izgubila na izborima”, naveo je Dodik za “Večernje novosti”.

Prije dva mjeseca spekulisalo se da će Hojt Ji postati novi ambasador SAD u Makedoniji, neki mediji su čak pozivali i na izvore iz Stejt departmenta, ali on je to demantovao, pa ne bi trebalo isključiti mogućnost da i ova vijest bude opovrgnuta.

Američki diplomata Brajan Hojt Ji će biti postavljen za novog ambasadora SAD u Sarajevu, a ne u Makedoniji kao što je ranije najavljeno iz Stejt departmenta, piše “Blic” pozivajući se na nezvanične informacije iz diplomatskih krugova u Beogradu.

Mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *