Zeman pobijedio i nastavio da vrijeđa novinare

Svijet

Česi su često oštro kritikovali dosadašnjeg predsjednika, i maltene mu pripisivali fašizam, ali su ipak odlučili da ga ne mijenjaju. Miloš Zemanje osvojio novi mandat pobjedom u drugom krugu izbora u toj zemlji.

O pobjedi javlja češka agencija CCTK, a nezvanični rezlutat je dat nakon prebrojanih glasova iz 94,95 odsto izbornih jedinica.

Navodi se da je nakon prebrojanih rezultata iz 94,95 odsto izbornih jedinica, Zeman (73) u vođstvu sa 52,16 osvojenih glasova, dok bivši predsjednik Akademije nauka, Drahoš (68) ima 47,83 odsto glasova.

Predsjednik Češke Miloš Zeman se zahvalio biračima, obećao da je to njegova posljednja funkcija u politici, i najavio da će od sada biti manje arogantan i skromniji.

“Prije pet godina mi je poverenje dalo 2,7 miliona birača, a sada 2,8 miliona. U narednih pet godina idem sa povjerenjem tih građana Česke i vjerujem da ih neću razočarati”, kazao je Zeman nakon prebrajanja glasova sa 99,9 odsto birališta.

Zeman je kao noseću temu svog narednog predsjedničkog mandata naveo to da želi da se izbori da Česi dobiju pravo da odlučuju na opštem referendumu, što traže ekstremisti iz parlamentarne stranke “Sloboda direktna demokratija” u želji da organizuju referendum o izlasku Češke iz Evropske unije.

“Želim da se borim za aktivni građanski pristup. Uvjerio sam se da su ne samo novinari, nego su i neki političari, daleko manje inteligentni od običnog građanina. I zato bih želio da građani dobiju pravo da odučuju direktno ne samo na referendumu, nego i na izborima za predsjednika regiona, opština i gradonačelnika”, rekao je Zeman.

Iskoristio priliku i… izvrijeđao novinare

Iako je obećao umjernost, Zeman je pobjedničku konferenciju za novinare odmah iskoristio da izvrijeđa medije. Izvještaču češkog javnog TV servisa kazao je da ima “glas kao mutant”, izjavio da mu je dnevnik “Lidove novini” još kada je bio premijer dao povoda da vjeruje da su “češki novinari budale, a odbio je da odgovori na pitanje nezavisnog nedjeljnika Respekt da li će sada iz svog tima skloniti kontroverznog kancelara i savjetnika, što je od Zemana tražio i premijer Babiš. “Ne samo da ću popuniti svoj tim novinarima Respekta i Hospodaržskih novina, nego ću milonera Zdenjeka Bakalu (vlasnika tih medija) angažovati kao savjetnika kako da se pokrade Češka”, izjavio je ironično Zeman, umjesto odgovora na postavljeno pitanje.

ČESTITKE PORAŽENOG AKADEMIKA

“Želio bih da čestitam pobedniku izbora Milošu Zemanu”, kazao je Drahoš okupljenim pristalicama.

Zeman se zalaže za bliže odnose sa Rusijom i Kinom dok je Drahoš naklonjen EU.

Rojters je ranije objavio da mnogi na ove izbore gledaju kao na referendum na kojem se građani izjašnjavaju o aktuelnom predsjedniku Zemanju, bivšem premijeru lijevog centra koji je napravio oštar zaokret ka desno.

Prema Ustavu Ćeške, predsjednik bira premijera poslije opštih izbora.

Češka vlada predvođena Andrejem Babišem podnijela je ostavku u srijedu pošto joj je izglasano nepovjerenje, ali je Zeman odmah zatražio od Babiša da opet pokuša da formira vladu.

Zeman je izjavio da čak i ako izgubi na izborima, on će Babiša postaviti na mjesto premijera prije nego što mu istekne predsjednički mandat, 8. marta.

Zeman je poznat kao evroskeptik i zadrti pobornik da Češka ne bi trebalo da prima izbjeglice islamske vjeroispovesti, zbog čega ima problema sa Briselom.

Mondo.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *