Halbe: Lagao sam da sam čuo o Putinovim planovima za “veliku Rusiju”

Svijet

Holandski ministar spoljnih poslova Halbe Zejlstra priznao je danas da je lagao kada je 2016. godine rekao da je čuo komentare ruskog predsjednika Vladimira Putina o planovima za “veliku Rusiju”.

Tokom predizborne kampanje prije dvije godine, Zejlstra je rekao da je 2006. godine bio u Putinovoj dači kada je čuo kako lider Kremlja govori o planovima za “veliku Rusiju” koja bi, navodno, obuhvatila i neke ruske susjede.

Međutim, danas je Zejlstra priznao da nikada nije bio na sastanku s Putinom i da je za navodni Putinov komentar čuo “iz druge ruke”, prenosi Rojters.

“Taj razgovor je zaista održan i neko ko mu je prisustvovao rekao mi je šta je predsjednik Putin kazao o velikoj Rusiji”, saopštio je danas holandski ministar, nakon što je u intervjuu holandskom dnevniku “De Volkskrant” priznao da je lagao.

Zejlstra je, u govoru 2016. godine koji je snimljen kamerom, rekao da je Putin u tadašnjem odgovoru naveo da bi “velika Rusija” obuhvatila Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu i baltičke zemlje “a da bi bilo dobro imati i Kazahstan”.

“Bio sam u zadnjem dijelu prostorije, ali sam jasno mogao da čujem Putinov odgovor na pitanje o tome šta smatra velikom Rusijom”, rekao je Zejlstra 2016. godine na tadašnjem skupu svoje Narodne partije za slobodu i demokratiju, koja predvodi novu holandsku vladu.

Današnje priznanje šefa holandske diplomatije objavljeno je uoči njegovog sastanka s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim koji je zakazan za srijedu, napominje britanska agencija.

Odnosi između Rusije i Holandije su, inače, zahladnili otkako je avion malezijske aviokompanije MH17 srušen jula 2014, sa 196 holandskih državljana u letjelici, navodi Rojters.

Holanđani su okrivili Ruse za obaranje tog aviona i istragu fokusirali na identifikovanje osumnjičenih kojima će se suditi u Holandiji.

Opozicione stranke su pozvale na debatu o Zejstrinom položaju, ali je premijer Mart Rute rekao da iako je Zejlstra napravio “veliku grešku”, on ostaje pouzdan član vlade i ne mora da podnosi ostavku.

Rute je, u izjavi novinarima, rekao i da ne smatra da su se odnosi s Rusijom dodatno pogoršali.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *