Italija: Sukob antifašista i policije

Svijet

U Bolonji je došlo do sukoba policije i nekoliko stotina antifašističkih demonstranata, a povrijeđeno je sedam osoba.

Demonstranti pokušali da onemoguće održavanje planiranog skupa krajnje desničarske partije Nova snaga (Forza nuova) Roberta Fiorea.

Policija je koristila suzavac, vodene topove i pendreke kako bi spriječila demonstrante da probiju kordon i tom prilikom je povrijeđeno šest demonstranata i jedan policajac.

Lider Nove snage uspio je da se obrati malom broju pristalica iza transparenta “Italija Italijanima”, a mediji navode da je Fiore govorio pred nekoliko desetina ljudi.

Protesti, u organizaciji sindikata i društvenih aktivista, uslijedili su zbog bojazni od oživljavanja neofašističkih osjećanja u Italiji pred parlamentarne izbore.

Serija antifašističkih protesta prošlog vikenda organizovana je širom Italije zbog rasističkog napada na afričke migrante u gradu Mačerati, gdje je muškarac vatrenim oružjem ranio šest Afrikanaca.

U Italiji će 4. marta biti održani parlamentarni izbori, a kampanju su obilježile sve veće tenzije zbog prisustva migranata. Njihov broj u Italiji povećan je prethodnih nekoliko godina za nekoliko stotina hiljada, a mnogi od njih su došli iz Afrike.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *