Političari dali obećanja od bilion evra

Svijet

Da bi se ispunila sva obećanja italijanskih stranaka pred predstojeće parlamentarne izbore potreban je bilion evra, ističu politički i ekonomski analitičari.

Italijanska ekonomija stagnira, nezaposlenost je relativno visoka, a tu su problemi velike birokratije i masovnog priliva azilanata.

Desna koalicija obećava da će protjerati više od 600.000 tražilaca azila.

Konzervativci predvođeni bivšim premijerom Silvijom Berluskonijem predlažu jedinstvenu poresku stopu, koja bi, prema Berluskonijevim riječima, trebala iznositi 23 odsto, dok njegov krajnje desni saveznik “Sjeverna liga” želi 15 odsto.

Desna koalicija obećala je da će firme koje zapošljavaju mlade osloboditi plaćanja svih poreza u perodu od šest godina.

“Sjeverna liga” želi da odbaci penzione reforme i protivi se evropskim pravilima o budžetskoj disciplini, dok Berluskonijeva “Forca Italija” obećava da će ih poštovati.

Pokret “Pet zvijezdica”, koji se predstavlja kao alternativa establišmentu, zagovara da policajci u civilu nude političarima mito.

Ključna politika te stranke je uvođenje subvencija za lica sa minimalnim prihodima, što bi koštalo oko 17 milijardi evra za godinu.

NJen program predviđa i ukidanje 400 “nepotrebnih zakona”, povećanje izdvajanja za zdravstvo i penzije i smanjenje privilegija političarima.

Kada je riječ o migracijama, oni žele da ubrzaju rješavanje zahtjeva za azil kako bi se ubrzala repatrijacija odbijenih kandidata.

Vladajuća stranka lijevog centra ističe da je njen izborni program najrealniji.

Ključna obećanja uključuju smanjenje korporativnog poreza na 22 odsto, povećanje dodataka za djecu i uvođenje minimalne plate za iznos koji tek treba utvrditi.

Ta stranka obećava šestomjesečne besplatne karte za željeznicu za nezaposlene, besplatnu televizijsku pretplatu za siromašne, 10.000 novih policajaca i vatrogasaca i poreske olakšice za mlade koji napuste roditeljski dom.

“La stampa” procjenjuje da bi sve što su sve te stranke obećale koštalo ukupno bilion evra.

Parlamentarni izbori biće održani u nedjelju, 4. marta.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *