Švajger pozvao na okretanje Rusiji

Svijet

Jedan od najpoznatijih njemačkih glumaca, producent i režiser Til Švajger smatra da Njemačka treba da prekine rad u interesu “američkih firmi” i okrene se saradnji sa Rusijom, koja je Nijemcima “bliska po duhu”.

“Da li je Rusija počela mnoge ratove nakon Drugog svjetskog rata? A koliko ih je započela Amerika? Ko ima više vojnih baza? Ko je onda glavni loš momak na planeti?”, upitao je glumac u intrevjuu za “Rajniše post”.

On smatra da je Ruski mentalitet Nijemcima mnogo bliži od američkog.

“Živio sam u SAD sedam godina, znam o čemu govorim. U SAD ima previše zabave, sve je previše površno. Tokom života u Americi imao sam samo dva prijatelja, od kojih je jedan Britanac”, navodi glumac.

Švajger napominje da Rusiju i Njemačku zbližava istorija kulture i privrženost idealima vjernosti i prijateljstva i ocjenjuje da je shvatanje Rusije kao “agresora” u suprotnosti sa istinom.

NJemački glumac podsjeća da niko nije zatražio uvođenje sankcija protiv Vašingtona kada je predsjednik SAD Džordž Buš Mlađi odlučio da uđe u Irak, destabilišući tako čitav Bliski istok, “a sada svi to moramo da rješavamo”.

Na predstojećim izborima za Bundestag, Švajger namerava da glasa za Slobodnu demokratsku partiju i njenog lidera Kristijana Lindnera, koji je početkom avgusta pozvao da se zatvori priča o Krimu i nastavi razvoj odnosa sa Moskvom.

“Dobri odnosi sa Rusijom su u našem interesu, a sankcije služe isključivo ekonomskim interesima SAD”, smatra Švajger.

Izbori za Bundestag biće održani 24. septembra, napominje “Sputnjik”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *