Majumdar: “Kinžal” nije hipersonična raketa, ali je samo Rusi imaju

Svijet

Ruska raketa “kinžal” (nož) nije hipersonična, jer ne koristi nabojnomlazni vazdušno-reaktivni motor, ali jedina ne svijetu postiže hipersoničnu brzinu, ocjenjuje američki vojni stručnjak Dejv Majumdar.

“Nijedna zemlja na svijetu nije stvorila pravu hipersoničnu raketu sa nabojnomlaznim motorom. To je stvar budućnosti”, piše Majumdar za portal “Nacionalni inters”.

Međutim, on priznaje da “kinžal” dostiže hipersonične brzine, kao i da Rusija jedina na svijetu raspolaže takvim oružjem.

Prema mišljenju ovog američkog stručnjaka, ruska raketa je varijanta raketnog sistema “Iskander” koja koristi čvrsto gorivo, te je navođena tokom cijelog leta.

Majumdar skreće pažnju na to da na snimku koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane pojedini dijelovi rakete nisu dobro vidljivi, očigledno s ciljem da se sakriju tajne komponente.

Međutim, neki od korisnika portala i stručnjaka ističu da se “sve što leti brže od pet mahova kreće hipersoničnom brzinom”.

I ako “kinžal” dostiže deset mahova (kao što tvrde Rusi), on je hipersonična raketa.

Novo rusko oružje o kome se piše i na Zapadu i na Istoku prolazi testiranje u ruskom Južnom vojnom okrugu.

Mete “kinžala” su brodovi: od nosača aviona do fregate. Domet ove rakete od 2.000 kilometara omogućava avionu-nosaču da ostane izvan zone djelovanja neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane.

Hipersonična brzina omogućava raketi da se brzo približi cilju, dok je dobra sposobnost manevrisanja, koja joj pomaže da zaobilazi opasne zone, odnosno čini neuhvatljivom za sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane.

Nosač rakete je modifikovani supersonični presretač “MiG-31BM”, kojim je realizovano već više od 250 letova, navode stručni mediji, a prenosi “Ruski vjesnik”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *