Lavrov: SAD žele da neutrališu nuklearni potencijal Rusije

Svijet

Razvoj američkog globalnog sistema raketne odbrane je usmjeren na obezvređivanje ruskog strateškog nuklearnog potencijala, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenose RIA Novosti.

On je podsjetio da je nakon istupanja SAD iz Sporazuma o ograničavanju sistema protivraketne odbrane ruska strana pokušavala da ubijedi Vašington da je taj korak poguban i da stvore mehanizam zajedničkog razmatranja pitanja zaštite od balističkih raketa.

– Sve što su radile naše američke kolege uvjeravalo nas je da se taj globalni sistem protivraketne odbrane stvara ne radi suprotstavljanja prijetnjama koje dolaze iz Irana i Sjeverne Koreje, nego radi opkoljavanja Rusije čitavim obimom tih protivraketnih sistema, koji su, prema ocjeni naše vojske, realno bili usmjereni na to da obezvrijede naš strateški nuklearni potencijal, izjavio je Lavrov u intervjuu vijetnamskim i japanskim medijima.

SAD razmještaju sisteme PRO i opremaju njima svoje saveznike u Japanu i Južnoj Koreji, pravdajući to raketnom prijetnjom Sjeverne Koreje. Takve mjere izazivaju ozbiljnu zabrinutost Rusije i Kine koje u tom razmještanju vide pokušaj SAD da naruše strateški balans snaga u regionu i svijetu.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *