Žene u Poljskoj protiv kontroverznog zakona o abortusu

Svijet

Prijedlog zakona da se u Poljskoj sasvim zabrani abortus, čak i u slučaju silovanja ili oštećenja fetusa, izveo je na ulice hiljade žena koje ovaj prijedlog smatraju diskriminišućim i nehumanim.

Prijedlog potpune zabrane abortusa u Poljskoj prouzrokovao je veliko nezadovoljstvo i drugih slojeva društva.

Inspirisani protestima Islanđanki koje su 1975. godine bojkotovale odlazak na posao i ostale obaveze, te paralizovale zemlju, organizatori protesta okupili su se na Dvorskom trgu u Varšavi na “Crni ponedjeljak”.

Protestanti su bili obučeni u crno, sa crnim zastavama i uz veliko prisustvo studenata, koji su uprkos kiši, poslovnim i studentskim obvezama, odlučili da protestuju protiv, do sada, najrestriktivnijeg prijedloga antiabortivnog zakona u Evropi.

Veliki talas protesta pogodio je čak 90 gradova, a na društvenim mrežama hiljade Poljaka objavilo je vlastite slike u crnom.

Podrška protestima stigla je iz Islanda i Kenije, a protesti su održani i u drugim evropskim gradovima – Berlinu, Parizu, Londonu, Barseloni i Briselu.

Jedna od mnogih nezadovoljnih i šokiranih žena Ana Pjetruška Drozdz navodi da potpuna zabrana abortusa “nadilazi najgore snove”.

“Žene ne abortiraju zbog toga što su promiskuitetne i zato što je to u redu. One to rade jer moraju i to je često najtraumatičnija odluka ikada”, ističe ona.

Do sada je u Poljskoj na snazi bio zakon prema kome je abortus bio moguć samo u tri slučaja – kada su majčino zdravlje i život u opasnosti, u slučaju silovanja ili seksualnog nasilja, te u slučaju ozbiljnog oštećenja fetusa.

Najnoviji prijedlog zakona koji je napisalo konzervativno udruženje “Stop abortusu” predviđa kriminalizaciju abortusa, tako da bi žene koje to, ipak, učine mogle da završe u zatvoru i do pet godina.

Poljska je, uz Hrvatsku, zemlja sa najviše deklarisanih rimokatolika u Evropi – gotovo 90 odsto.

Mnogi, poput lidera liberalne inicijative “Spasite žene” Barbare Novacke, smatraju da je riječ o varvarskom prijedlogu zakona koji će Poljsku vratiti u vrijeme srednjeg vijeka i lova na vještice.

Nezadovoljstvo vlastitih građana, ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski prokomentarisao je kratko: “Neka se zabavljaju.”

On tvri da “ne postoji prijetnja pravima žena i da postoje bitniji problemi u Poljskoj od abortusa”.

Ako dođe do kriminalizacije pobačaja, posljedice bi mogle biti velike ne samo po zdravlje žena koje bi mogle potražiti pomoć na “crnom tržištu abortusa”, već i po određene procedure dijagnostike.

Svaki invazivni postupak nosi za sobom manji rizik od abortusa, što bi moglo imati za posljedicu kraj prenatalne dijagnostike, upozoravaju ginekolozi.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *