Barselona: Protest protiv hapšenja Pudzdemona

Svijet

Na protest protiv hapšenja bivšeg katalonskog lidera, Karlesa Pudzdemona, u centar Barselone pristiže na hiljade Katalonaca.

Učesnici protesta okupljaju se ispred kancelarije Evropske komisije u Barseloni, a organizatori su najavili marš do njemačkog konzulata u tom gradu.

Sličan protest održan je u sjevernom gradu Žironi, čiji je Pudzdemon bio gradonačelnik prije nego što je postao predsjednik Katalonije 2016. godine.

Nakon hapšenja Pudzdemona, protivnici i pristalice otcjepljenja Katalonije od Španije organizuju danas odvojene skupove u Barseloni.

Separatističke stranke Katalonska nacionalna asambleja (ANC) i radikalno ljevičarska Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) pozvali su svoje pristalice da izađu na ulicu i pruže podršku Pudzdemonu.

Pudzemonova stranka “Zajedno za Kataloniju” je, međutim, preko tvitera, pozvala na smirenost, porukom: “Ne nasijedajmo na provokacije”.

Na smirenost je pozvala i separatistička Katalonska evropska demokratska partija.

– Pozivamo na smirenost i razum. Ljudi koji žele da izađu na ulice, treba to da učine, ali uvijek na miran način – izjavila je portparol te stranke.

S druge strane, u Barseloni su na okupljanje pozvali i pristalice španskog jedinstva, ispred kancelarije predstavnika španske vlade za Kataloniju.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *