Kedmi: Rusko superoružje čini NATO beskorisnim

Svijet

Poznati izraelski geopolitičar Jakov Kedmi smatra da je ruski predsjednik Vladimir Putin, ukazujući na nove tipove ruskog oružja, pokazao da je NATO beskoristan i da ne može zaštititi evropske saveznike ni SAD.

Rusija, zahvaljujući novom superoružju koje je javno demonstrirao Putin, može da ubrza raspad NATO-a, navodi Kedmi, koji je svojevremeno rukovodio i tajnom izraelskom službom “Nativ”.

SAD su u centru svoje vojne moći uvijek imale mornaricu, koja će, sudeći po onome što je predočio Putin, postati potpuno bespomoćna u slučaju napada Rusije.

Ruske podmornice i podvodni aparati postali su prijetnja američkoj floti i obalama SAD. Neki od ruskih aparata mogu izazvati cunami, tvrdi Kedmi i ističe:

“Svih deset grupa američkih ratnih brodova oko nosača aviona postalo je apsolutno golo pred raketama `kindžal`. Te udarne grupe su ostale bez napadačke uloge”.

Kedmi naglašava da ni ujedinjena Evropa nema nikakvu zaštitu i da Rusija s njom dalje može pregovarati u dvije etape.

U prvoj fazi – o ukidanju sankcija i uklanjanju svih baza NATO-a sa teritorije EU, a u drugoj – o raspuštanju NATO-a kao krajnjem rezultatu.

NATO je beskoristan i ništa ne znači na odbrambenom planu. Od njega, u slučaju rusko-evropskog rata, ne bi bilo koristi. NATO je u vojnom smislu izgubio značaj i upravo zato ga treba raspustiti, smatra Kedmi, a prenosi “Sputnjik”.

On ocjenjuje da je Putinovo predstavljanje novog oružja imalo dvije poruke – vojnu i onu koja to nije.

Za SAD strašnija je poruka koja nije vojna. Jer, ispostavlja se da je Rusija, pod narastajućim pritiskom zapadnih sankcija, čije su posljedice uporedive sa ratnim razaranjima, našla način i sredstva da riješi probleme i stvori novu razvojnu bazu.

U suštini, pokazalo se da su i pritisak i sankcije beskorisni jer ne utiču ni na politiku ni na razvoj Rusije, ali ni na njeno naoružavanje.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *