Američka borbena grupa od 12 ratnih brodova plovi prema Siriji

Svijet

Golema borbena skupina od čak 12 američkih ratnih brodova upravo plovi za Siriju, što je navodno najveća takva od američke invazije na Irak 2003.

Američki predsjednik Donald Trump i dalje razmatra hoće li pokrenuti vojnu akciju protiv sirijskog režima, nakon navodnog hemijskog napada prošle sedmice, ali ova eskadrila potvrđuje da bi se to vrlo lako moglo dogoditi.

Potencijalna američka vojna akcija u Siriji potakla je strahove da bi ruske snage, koje su prisutne u toj zemlji i bore se zajedno sa sirijskom vojskom, mogle otvoriti vatru na američke ili savezničke brodove ili avione koji budu učestvovale u akciji.

Ruski ambasador je već zaprijetio da će Rusija oboriti američke projektile, ali i gađati platforme s kojih budu ispaljeni.

Nosač aviona Harry S. Truman isplovio u srijedu

Divovski nosač aviona Harry S. Truman isplovio je u srijedu iz luke u Virdžiniji s 90 aviona na palubi i praćen borbenom grupom od četiri razarača i jednom krstaricom, ali i njemačkom fregatom FGS Hessen koja je specijalizovana za protivvazdušnu obranu. Ova borbena grupa trebala bi doći do svog cilja u Evropi, odnosno na Bliskom istoku, sljedeće sedmice.

Još četiri razarača navodno su već u Mediteranu: Donald Cook, Porter, Carney i Laboon, kao i dvije nuklearne podmornice, Georgia i John Warner, javlja Daily Mail.

Prijetnja američko-ruskog sukoba zbog moguće vojne akcije Zapada u Siriji visi nad Bliskim istokom, ali za sada nema jasnih naznaka da će doći do napada pod vodstvom SAD-a.

Makron razgovarao s Putinom oko Sirije

I dok je prvi tim međunarodnih stručnjaka za hemijsko oružje bio na putu za Siriju, francuski predsjednik Emmanuel Macron je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i izrazio zabrinutost zbog pogoršanja situacije.

Prije dva dana američki predsjednik Donald Tramp je upozorio da će kao odgovor na hemijski napad u Dumi, gradu nedaleko od Damaska, SAD uputiti projektile.

Rusija, saveznica sirijskog predsjednika Bašara el Asada, tvrdi da nema nikakvih dokaza o hemijskom napadu u Dumi te upozorava SAD i njegove saveznike da će oboriti zrakoplove i projektile iznad Sirije.

Američka veleposlanica u UN-u Niki Hejli u petak je istakla da je, prema procjeni Washingtona, Asad najmanje 50 puta upotrijebio hemijsko oružje tokom sedmogodišnjeg rata.

“Naš predsjednik još nije donio odluku o mogućoj akciji u Siriji, ali ako SAD i naši saveznici odluče djelovati, biće to u cilju odbrane načela oko kojeg se svi slažemo. Sve države i svi narodi će biti ugroženi ako Asadu dozvolimo da normalizuje upotrebu hemijskog oružja”, dodala je Haley.

Lavrov: Ne dao Bog da se neko odluči na avanturu u Siriji

I dok se Tramp danas nije oglašavao, Makron, koji tvrdi da Francuska ima dokaze da je Asadova strana upotrijebila hemijsko oružje u Dumi, telefonski je razgovarao s Putinom. Prema Jelisejskoj palati, Makron je izrazio zabrinutost i žaljenje što je Rusija stavila veto u Vijeću sigurnosti na rezoluciju o tom napadu.

Istovremeno je pomirbeno pozvao na dijalog s Rusijom kako bi u Siriji došlo do mira i stabilnosti.

Za sada se ne oglašava ni Putin, ali je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao da je Moskva u kontaktu s Vašingtonom i razgovara o sveukupnom stanju koje je “alarmantno”.

“Ne dao Bog da se neko odluči na avanturu u Siriji, s obzirom na iskustvo s Libijom i Irakom. Čak i najmanji incident bi izazvao novi migrantski val prema Evropi, kao i druge posljedice, što ne trebamo ni mi ni naši evropski susjedi”, kazao je Lavrov.

Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzija je kazao da je “prioritet otkloniti prijetnju rata”.

Index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *