Putin: Napad na Siriju čin agresije

Svijet

SAD i njihovi saveznici napali su vojne i civilne objekte u Sirije kršeći povelju UN i međunarodno pravo, bez sankcija Savjeta bezbjednosti, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ruski predsjednik je osudio raketni napad na Siriju, ocijenivši da je to “teška humanitarna katastrofa”, da se nanosi patnja civilnom stanovništvu i pomaže terorizmu”.

“Zapadne sile gađale su Siriju, iako ruski vojni stručnjaci niti mještani nisu potvrdili da se desio hemijski napad u Dumi”, rekao je Putin.

On je istakao da su zapadne zemlje na ciničan način zanemarile istragu Organizacije za zabranu hemijskog oružja o navodnom hemijskom incidentu u Dumi i krenuli su u vojnu akciju prije okončanja istrage.

Putin je napad na Siriju nazvao “činom agresije” na zemlju koja se protiv terorizma bori na svojoj teritoriji, te da ruska vojska pomaže legitimnim vlastima u borbi protiv terorizma.

Tokom noći američke, britanske i francuske snage lansirale su više od stotinu raketa sa brodova i letjelica na glavna postrojenja za proizvodnju hemijskog naoružanja u Siriji.

Prema navodima zapadnih medija, vazdušni udari su bili odgovor na hemijski napad na sirijski grad Dumu prošlog vikenda u kojem je poginulo više desetina civila.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *