SAD: Spremni smo “kao zapeta puška” za nove napade

Svijet

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli, poručila na sjednici Savjeta bezbjednostii UN da su SAD spremne za nove napade na Siriju.

– SAD su djelovale u cilju da odvrati režim u Damasku od daljeg korišćenja hemijskog oružja. Slike mrtve djece u Dumi nisu “lažna vijest”. SAD su “spremne kao zapeta puška” da ponovo napadnu Siriju, ukoliko vlada predsjednika Bašara al Asada ponovo odluči da iskoristi hemijsko oružje, rekla je Hejli na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

Hejli je poručila Rusiji da preispita svoje prioritete kada je u pitanju Sirija.

Moskva je predložila nacrt rezolucije gdje se osuđuje “agresija SAD i njenih saveznika na Siriju i kršenje međunarodnog prava i Povelje UN”.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da tvrdnje o hemijskom napadu u Dumi treba da ispita tim stručnjaka Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), čiji se tim veća nalazi na terenu.

Ambasador Rusije pri UN, Vasilij Nebanzja, rekao je da SAD čini katastrofalnu situaciju u Siriji još gorom, razarajući sistem međunarodonog prava, kao što je to bio slučaj u bivšoj Jugoslaviji, Libiji i Iraku. Nebenzja ističe da su naučna postrojenja na koju je izvršena napad služila da poboljšaju ekonomiju zemlje.

– Zar želite da vratite Siriju u kameno doba? Prije sukoba u Siriji, ona je važila za jednu od najrazvijenijh zemalja Bliskog istoka – naglasio je ruski ambasador.

Britanska ambasadorka pri UN Karen Pirs, rekla je da je sila morala da se upotrijebi kako bi se sačuvali životi, dodavši da Sirija nije uništila svo hemijsko oružje na šta se ranije obavezala.

Na zahtjev Rusije, Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija raspravlja o situaciji u Siriji poslije vazdušnog napada SAD, Britanije i Francuske na ciljeve u toj zemlji.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *