Predsjedniku Kolumbije Nobelova nagrada za mir

Svijet

Predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos je dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2017. godinu.

On je nagrađen za napore u postizanju mira u toj zemlji uprkos činjenici da su građani na referendumu prošle sedmice odbili istorijski mirovni sporazum sa pobunjenicima FARC-a kojim je trebao biti okončan najduži sukob u Latinskoj Americi.

Ove godine je bilo nominovano rekordnih 376 osoba i organizacija, među kojima su sirijski volonteri Bijele kacige, stanovnici grčkog ostrva Lezbos koji su otvorili svoja srca i domove stotinama hiljada izbjeglica, papa Franjo i Angela Merkel.

Prošle godine Norveški Nobelov komitet priznanjem za mir nagradio je Kvartet za nacionalni dijalog iz Tunisa zbog doprinosa prvom i najuspješnijem pokretu Arapskog proljeća.

Nobelova nagrada za mir jedina je koja se dodjeljuje u Norveškoj. Ostale se dodjeljuju u Švedskoj.

Ove godine dosad su dodijeljene Nobelove nagrade za medicinu, fiziku i hemiju, a ona za ekonomiju biće dodijeljena u ponedjeljak, 10. oktobra, dok ćemo osvajača nagrade za književnost saznati u četvrtak.

Dosad je Nobelovu nagradu za mir osvojilo 17 Amerikanaca, 11 Britanaca, devet Francuza, pet Nijemaca i pet Šveđana, dok su ostali iz Južne Afrike, Egipta, zemalja Južne Amerike, Pakistana, Indije, Jemena, Liberije, Kine…

Kada je riječ o starosti dobitnika, prosjek je 61 godina, a najmlađa dobitnica sa 17 godina bila je Malala Yousafzai nagrađena za kampanju koja ima cilj širenje obrazovanja među djevojčicama. Najstariji pobjednik bio je poljsko-britanski fizičar Joseph Rotblat 1995. godine sa 87 godina.

Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *