Raul Kastro predaje vlast

Svijet

Od revolucije 1959. godine Kuba je imala samo jednu pravu tranziciju na vrhu, to je bilo 2006. godine kada je oboleli Fidel Kastro predao funkciju svom mlađem bratu Raulu posle više od 40 godina na vlasti.

Fidel je umro krajem 2016. godine i sada je red na 86-ogodišnjeg Raula da ustupi svoje mesto predstavniku nove generacije.

Dijas Kanel je rođen 1959, u godini kada su Fidel i Raul izveli levičarsku revoluciju na ovom ostrvu, navodi Rojters.

Agencija ocenjuje da se bez obzira na ovu promenu, nakon skoro 60 godina vlasti Kastrovih, ne očekuje da ona pokrene korenite reforme u kubanskoj privredi pod kontrolom države i jednopartijskom sistemu, jednom od poslednjih u svetu.

Kubanska vlada juče je nominovala prvog potpredsednika Dijas Kanela kao jedinog kandidata za predsednika, čime je zagarantovano da će taj 57-godišnji inženjer naslediti generala Raula Kastra.

AP je preneo da ovu nominaciju sada treba da potvrdi kubanska Narodna skupština sa 604 poslanika koji uvek potvrđuju nominacije potpuno ili skoro potpuno jednoglasno.

Dijas Kanel pripada mlađoj generaciji lidera, zalagao se za modernizaciju ostrva, ali se od njega, kao dugogodišnjeg funkcionera Komunističke partije, ne očekuje da će insistirati na velikim političkim promenama, piše Rojters.

Ukoliko bude izabran, Dijas Kanel biće prvi predsednik Kube koji je rođen nakon Kubanske revolucije.

Po obrazovanju je inženjer elektronike, on je po svemu sudeći više čovek sadašnjeg vremena nego Raul i Fidel Kastro, koji su vladali ostrvom u proteklih šest decenija.

Broj dva na vlasti od 2013. godin Diaz-Kanel se već duže priprema za tu funkciju. Već nekoliko godina on redovno predstavja svoju vladu u misijama u inostranstvu i pojavljivanja u medijima su mu sve češća. Ukoliko bude izabran, on treba da nametne svoj autoritet i nastavi neophodnu modernizaciju ekonomskog modela ostrva koji je zacrtao mlađi Kastro.

Prvi put u više decenija predsednik će biti čovek koji nije poznavao revoluciju 1959. godine, neće nositi maslinastu uniformu i neće voditi Kubansku komunističku partiju.

Raul Kastro zadržaće funkciju šefa jedine partije do 2021. godine.

Za novog potpredsednika predložen je Salvador Valdes Mesa, 72-ogodišnji Afro-Kubanac, bivši sindikalni zvaničnik koji je imao niz visokih funkcija u kubanskoj vladi.

 

Mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *