Objavljeni podaci koliko zarađuje Putin

Svijet

Kremlj je objavio godišnji izvještaj o plaćama vodećih ruskih zvaničnika, uključujući i podatke o plati predsjednika Vladimira Putina.

Kremlj je predstavio spisak u želji da poveća povjerenje u rusku vladu, no, kritičari ističu da to ne prikazuje stvarno bogatstvo ruskih zvaničnika.

Prema tim podacima, Putin je u 2017. od plaće zaradio oko 249 000 evra. U njegovoj imovinskoj kartici navodi se da posjeduje stan od 77 kvadratnih metara, ali AFP izvještava da na spisak nije uključeno zemljište od 1 500 kvadratnih metara, koje je bilo navedeno godinu ranije.

Komentirajući ranije svoju plaću, Putin je rekao: “Iskreno govoreći, ne znam ni kolika je plata. Donesu mi je, ja je uzmem i stavim je na svoj račun. Čak i ne brojim.”

Ali za razliku od zemalja poput Amerike, gdje predsjednička zarada stagnira već 15 godina, Putinova je kontinuirano rasla.

Druga imovina u vlasništvu ruskog predsjednika obuhvata 230 dionica u banci Sankt Peterburg i dva sportska automobila iz sovjetske ere – oba marke Volga iz 1960. i 1965. godine.

Mnogi kritičari, međutim, vjeruju da Putinovo bogatstvo daleko nadmašuje navedeno, a neki analitičari čak tvrde da se radi o milijardama.

Boris Jeljcin prvi je predsjednik Rusije koji je javno objavio podatke o svojim prihodima i imovini 1998. godine te obavezao ruske zvaničnike da objavljuju svoju godišnju zaradu.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *