Vladimir Putin zvanično stupio na dužnost predsjednika Rusije (FOTO/VIDEO)

Svijet

Vladimir Putin, koji je ponovo izabran na još jedan predsjednički mandat, zvanično je stupio na dužnost šefa ruske države. Ovo je za njega bila četvrta inauguracija, nakon koje će voditi Rusku Federaciju u narednih šest godina.

Inauguracija je održana u Velikom dvorcu u Kremlju, a prisustvovalo joj je više od pet hiljada ljudi. Putin je položio zakletvu na Ustavu i obratio se ruskoj naciji.

Putin je naglasio da je “svjestan vlastite kolosalne odgovornosti pred narodom Rusije” i dodao da svojom obavezom smatra “učiniti sve za mirnu i prosperitetnu budućnost države”.

Predsjednik Rusije je nazvao svojim životnim ciljem “služenje ljudima i Otadžbini”, dodajući da će “Rusija biti močnija, a ljudi će živjeti bolje”. Među prioritete je svrstao obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, sigurnije majčinstvo i djetinjstvo.

Putin je zahvalio sunarodnicima na iskrenoj podršci u njegovoj kandidaturi na izborima.

– Neka ljubav prema Otadžbini i sve najbolje što postoji u čovjeku, inspiriše svakoga od nas da tragamo za samousavršavanjem na planu ličnog uspjeha, na rad zbog naše porodice, neka nas nadahnjuje na naporan rad za dobrobit naše zemlje. Tako ćemo, vjerujem, ostvariti uspjeh i biće tako. Za to ću učiniću sve što je u mojoj moći, dodao je šef ruske države.

Šef ruske države je današnje vrijeme okarakterisao kao “burnu epohu promjena” i podvukao da Rusiji predstoje istorijske odluke koje će odrediti njenu sudbinu za desetine godina unaprijed.Nakon inauguracije, Putin je predložio državnoj Dumi da razmotri kandidaturu Dmitrija Medvedeva za predsjednika Vlade Ruske Federacije.

Putin je danas potpisao i novi majski ukaz o ciljevima razvoja Rusije do 2024. godine.

Istinito/Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *