Češkoj trebaju radnici, a plate rastu

Svijet

Češka ima najnižu nezaposlenost među zemljama EU i manjak radne snage tjera poslodavce na povećanja plata i bonusa radnicima.

Kako kaže Džozef Stredula, šef krovnog sindikata, taj trend će se nastaviti i u sljedećim godinama, s obzirom na to da su plate još uvijek značajno manje nego u zemljama zapadne Evrope.

– U srednjem roku, u sljedeće tri, četiri godine, možemo da očekujemo realni rast plata od tri do pet odsto godišnje – kaže Stredula.

Nakon perioda sa slabim rastom plata, one su u posljednjem kvartalu prošle godine porasle u prosjeku osam odsto, na 31 646 kruna (oko 1 200 evra). Rast plata, naravno, uticaće na povećanje životnog standarda, a Češka je već sada po životnom standardu prestigla neke “stare” članice EU poput Grčke i Portugala.

Na primjer, manjak vozača prisilio je Prag na smanjenje usluge javnog prevoza početkom ove godine. U Brnu, drugom najvećem gradu Češke, vozači autobusa i tramvaja dobili su bonuse u visini tromjesečne plate, dok je proizvođač automobila Škoda prošlog mjeseca pristao na povećanje plata radnicima od čak 20 odsto.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *