Kina odlikovala Putina “Ordenom prijateljstva” (VIDEO)

Svijet

Predsjednik NR Kine Si Đinping odlikovao je predsjednika Rusije Vladimira Putina “Ordenom prijateljstva” (Oрден дружбы). Ruski predsjednik postao prvi strani državnik koji je dobio ovu visoko kinesko odlikovanje.

– Predsjednik Putin kao predvodnik velike države sa svjetskim uticajem je utemeljio današnje kineško-ruske odnose i unapređuje njihov razvoj na visokom nivou, rekao je kineski predsjednik Si Đinping.

Od početka od 2000. godine predsjednik Putin 19 puta je posjetinu Kinu ili je učestvovao na međunarodnim skupovima. On je od svih svjetskih državnika najčešće dolazio u Kinu, i najuvaženiji je u Kini. Predsjednik Putin za mene je najdraži i najbliži prijatelj, dodao je Si Đinping.

Lider KNR je napomenuo da je u 2001. godini Putin potpisao za rusku stranu Sporazum o dobrosusjedstvu, prijateljstvu i saradnji između Kine i Rusije, što je postavilo solidnu osnovu za viševjekovno prijateljstvo između Moskve i Pekinga.

Vladimir Putin je zahvalio kineskom vođstvu za poseban znak pažnje.

– Za mene je velika čast da budem udostojen počasnim državnim priznanjem Kine – Ordenom prijateljstva. Znam da je orden je utvrđen nedavno i da se danas dodjeljuje prvi put. Srdačno zahvaljujem svojim kineskim prijateljima za ovakaj poseban znak pažnje, – rekao je predsednik Putin na ceremoniji uručenja njegovoj.

Putin je to ocijenio kao priznanje ruskim naporima u razvoju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Kinom. On je izrazio priznanje Si Jinpinu, kojem se tokom ceremonije obratio sa “dragi prijatelju”.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *