Političar ubijen dok je pozirao sa biračem (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Svijet

Meksički političar Fernando Puron ubijen je metkom u glavu dok je pozirao za selfi sa svojim biračem nakon predizbornog sučeljavanja uoči izbora za parlament.

Ubica mu je prišao s leđa i upucao ga u glavu te zatim pobjegao. Puron je umro na putu do bolnice. Ubistvo se dogodilo u gradu Piedras Negras na sjeverozapadu zemlje.

Puron je bio bivši gradonačelnik Piedras Negrasa, a zbog svog političkog djelovanja dobijao je brojne prijetnje smrću, piše CNN.

{youtube}EcCerjRPn5g{/youtube}

Još 2016. godine na gradskom groblju u Piedras Negrasu osvanula je poruka upućena njemu: “Puron, za dvije godine skinućemo ti glavu.”

Puron se borio se protiv kartela Los Zetas, najveće kriminalne organizacije koja djeluje u više od polovine zemlje. Meksičko ministarstvo odbrane ovaj je kartel nazvalo “najvećim odredom smrti i organizovanog kriminala u meksičkoj istoriji.”

U Meksiku u posljednjih devet mjeseci ubijeno 112 političara

– Stali smo ukraj kriminalnim aktivnostima Los Zertasa. Oslobodili smo grad koji je taj kartel prisvojio te uspostavili mir i vratili grad njegovim građanima – izjavio je Puron neposredno prije smaknuća.

Od septembra prošle godine, na početku izbornog procesa, u Meksiku je ubijeno 112 političara koji su se kandidovali za nadolazeće izbore.

Meksikanci će u julu odlučivati o novom predsjedniku i članovima parlamenta, piše Index.hr.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *