Zavisnost o videoigrama zvanično mentalna bolest

Svijet

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasifikovala je zavisnost o videoigrama kao dijagnozu i na taj način stručnjacima za mentalno zdravlje postavila temelj za uspostavljanje prava na liječenje i identifikovanje rizika za zavisnost.

Blizu dvije i po milijarde ljudi na svijetu igra videoigre, a iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu da poremećaj ima tek dio njih. Oni su još u januaru, kada su najavili da će priznati zavisnost o videoigrama kao bolest, objasnili da je to poremećaj za koji su karakteristični gubitak kontrole nad igrom, davanje većeg prioriteta igri u tolikoj mjeri da ona potisne druga središta interesa i svakodnevne aktivnosti te nastavak pa i intenzivnije igranje uprkos štetnim posljedicama, piše Klix.

U isto vrijeme njihov stav osporava nekoliko stručnjaka za mentalno zdravlje.

– Zabrinuti smo jer je to dijagnoza koja nema čvrste temelje istraživanja – tvrdi Kristofer Ferguson, psiholog na Univerzitetu Stetson u DeLandu.

Osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija je iz nove verzije Međunarodne klasifikacije bolesti izbacila transrodnost kao oblik mentalnog poremećaja.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *