Britanski ministar Dejvis za Bregzit podnio ostavku

Svijet

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis podnio je ostavku, jer smatra da politika britanske premijerke Tereze Mej podriva pregovore sa Briselom o izlasku Britanije iz EU i da parlament ne bi zaista povratio vlast nakon izlaska, javlja Rojters.

Ostavke su podnijeli i njegov zamjenik Stiv Bejker i još jedna ministarka za Bregzit Suela Brejvermen, navodi Gardijan.

Dejvisova ostavka uslijedila je nakon što je britanska vlada u petak postigla dogovor o poziciji za pregovore o budućem odnosu Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije poslije Bregzita. Ovaj dogovor su, podsjetimo, kritičari nazivali “mekšim pristupom” Bregzitu.

Kako prenosi “Gardijan”, ovakav razvoj događaja baca sjenku na dogovor koji je Mej postigla u petak, i gura njenu vladu još dublje u krizu.

– Opšti smjer politike u najboljem slučaju će nas ostaviti u slaboj pregovaračkoj poziciji, a moguće i sa neizbežnim posledicima – naveo je Dejvis u pismu ostavke upućenom premijerki Terezi Mej.

Kako je Dejvis naveo u pismu ostavke, on se nije složio sa dogovorom o poziciji za pregovore, i naveo da se time “ne vraća kontrola nad britanskim zakonima u pravom smislu te riječi”.

Kako se navodi, ostavka odmah stupa na snagu.

Dejvis je prijateljima rekao da ne može da se složi sa “mekšim” Bregzitom, koji podrazumijeva plan o uspostavljanju zone slobodne trgovine za industrijsku i poljoprivrednu robu sa EU, na osnovu zajedničkog pravilnika, kao i “kombinovanu carinsku teritoriju”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *