EU uvodi nove mjere u vezi sa migrantima

Svijet

Evropska unija najaviće planove naredne sedmice u cilju jačanja spoljnih granica bloka i motivisanja drugih zemalja da učine više u vezi sa migrantima.

Ovi planovi predstavljaju posljednji napor Evropske komisije predvođene Žan-Klodom Junkerom da pojača politiku po tom pitanju koje je podijelila Evropu još 2015. godine kada je na evropski kontinent stiglo više od milion izbjeglica i migranata.

Junker će, takođe, predložiti više mogućnosti za migrante da legalno uđu u EU, uključujući dobijanje studentskih ili radnih viza. On će ovo reći u svom posljednjem govoru o Stanju unije pred Evropskim parlamentom 12. septembra, nakon čega će se povući.

Komisija će iznijeti prijedloge kao što je jačanje mandata agencije EU za kontrolu granica “Fronteks”.

U isto vrijeme Austrija, koja je trenutno predsjedavajući bloka, pokušava da riješi neslaganje među članicama u vezi sa migrantima koji dolaze morskim putem.

Prema prijedlogu Beča, koji je nazvan “obavezna solidarnost”, članice EU mogu da prihvate migrante i izbjeglice, obezbjede eksperte ili opremu za spoljne granice EU ili da daju doprinos na drugi način.

Ovim planom ne zahtijeva se od svih zemalja članica da prime izbjeglice.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *