Putin, Merkel, Makron i Erdogan 27. oktobra rješavaju pitanje Sirije

Svijet

Samit o sukobu u Siriji na kome će učestvovati lideri Turske, Rusije, Njemačke i Francuske biće održan u Istanbulu 27. oktobra, izjavio je danas portparol turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, Ibrahim Kalin.

Prema Kalinovim riječima, najnoviji događaji u sirijskoj provinciji Idlib i politički proces za rješavanje sukoba biće teme samita, prenio je Rojters, pozivajući se na Anadoliju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel prisustvovaće istanbulskom samitu, saopštila je portparolka njemačke vlade.

Prema riječima portparolke, fokus diskusije između Merkelove i predsjednika Francuske, Rusije i Turske biće situacija u enklavi Idlib i podrška sprovođenju sporazuma iz Sočija između Rusije i Turske.

Njemačka vlada vidi Rusiju kao saveznika režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada, odnosno partnera sa posebnom odgovornošću, rekla je portparolka.
Prisustvo Vladimira Putina je potvrdio Kremlj.

– Planirano je da se razmjene mišljenja o problemu Sirije, uključujući proces za političko rješenje, dalje korake u cilju jačanja bezbjednosti i stabilnosti, stvaranje uslova za povratak izbjeglica i obnovu socio-ekonomske infrastrukture – navodi se u saopštenju Kremlja.

U isto vrijeme Turska koja je postigla dogovor sa Rusijom u Sočiju, takođe, ima veoma posebnu odgovornost, navela je protparolka.

Tokom građanskog rata u Siriji, koji traje od 2011. godine, poginuo je veliki broj ljudi, a veći dio zemlje je u potpunosti razoren.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *