Policija suzavcem rastjerala migrante s američke granice

Svijet

Najmanje 500 migranata pokušalo je ilegalno preći američku granicu u Tihuani na sjeverozapadu Meksika, u čemu su ih zaustavili pripadnici američkih snaga reda koji su nakratko zatvorili granicu u San Dijegu.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država suzavcem su zaustavile migrante koji su pokušali prijeći granicu između Meksika i SAD-a.

Saobraćaj je u oba smjera bio prekinut nekoliko sati, a područje su cijelo vrijeme nadlijetali američki i meksički helikopteri.

Napetosti su posljednjih dana porasle. Hiljade migranata iz Srednje Amerike pristižu u Tihuanu, a policija rastjeruje nezadovoljno stanovništvo koje učestvuje u protestima.

“Ovdje sam više od 20 godina, ali nikada nisam vidio ovako napetu situaciju – kao da smo u ratnoj zoni. Hiljade ljudi iz zemalja Srednje Amerike nadaju se prelasku granice, a s obzirom na to da ne ide – pokušavaju ilegalno”, izjavio je Luis Enrike Mateo iz Tihuane.

Migranti, koji pretežno dolaze iz Hondurasa, bježeći od siromaštva i nasilja, rekli su da će čekati u Tihuani sve dok im ne bude omogućeno da zatraže azil u SAD-u, uprkos sve oštrijim američkim pograničnim mjerama.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je kako su mnogi migranti iz Hondurasa koji se pokušavaju domoći SAD-a „hladnokrvni kriminalci“ te da će ako je potrebno trajno zatvoriti američku granicu.

“Meksiko bi migrante koji mašu zastavama, među kojima su mnogi hladnokrvne ubice trebao deportovati u zemlje iz kojih dolaze. Pošaljite ih kući avionom, busom ili kako god želite, ali oni – ‘ne dolaze u SAD’. Ako treba, trajno ćemo zatvoriti granicu. Članovi Kongresa, finansirajte gradnju zida”, napisao je Tramp na društvenim mrežama, prenose agencije.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *