I Holanđani se spremaju da napuste Evropsku uniju?

Svijet

Evropskoj uniji prijeti još jedno pucanje po šavovima jer su nezadovoljni holandski građani prikupili dvije trećine potrebnih potpisa za organizovanje referenduma o statusu te zemlje u okviru EU.

Građani Holandije žele referendum o za njih spornom sporazumu o slobodnoj trgovini, sklopljenom između EU i Kanade, jer favorizuje multinacionalne kompanije a ne narode i države.

Holanđani su se, takođe, u aprilu na referendumu izjasnili i protiv sporazuma o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji, što je veliki problem za vladu u Hagu, imajući u vidu skore parlamentarne izbore.

Ako holandska vlada ne bi uspjela da dobije većinu za ratifikaciju sporazuma s Ukrajinom, to bi, kako je rekao predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, bila “nova politička katastrofa i opasnost kontinentalnih razmjera”.

Aprilsko odbacivanje sporazuma s Ukrajinom ubedljivom većinom već je nazvano “holandski mali Bregzit”, po skraćenici za odluku Britanaca da se otcijepe od EU, a sad se već govori i da bi mogao da se dogodi i pravi “Negzit (Netherlands exit)”, dakle i pokušaj da se sazove referendum o opstanku Holandije u EU, za šta se već zalaže krajnja desnica, koja traži i napuštanje evra i vraćanje na holandsku valutu gulden.

agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *