Tramp vodi na predsjedničkim izborima u SAD

Svijet

Dok se privodi kraju prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u SAD, republikanski kandidat Donald Tramp prema američkim medijima.

Republikanski kandidat na američkim predsjedničkim izvorima pobijedio je u Pensilvaniji i na Aljasci, poslije čega su mu potrebna još svega tri elektorska glasa za pobjedu.

Zajedno sa 20 elektorskih glasova iz Pensilvainije i tri sa Aljaske, Tramp ima 267 glasova. Da bi i postao predsjednik SAD, potrebno mu je najmanje 270 glasova od ukupno 538 glasova elektorskog kolegijuma.

Odnos glasova se mijenja iz minuta u minut kako pristižu informacije sa biračkih mjesta iz saveznih država.

Klintonova je očekivano osvojila uporište demokrata Kaliforniju, koja nosi 55 elektorskih glasova i državu Vašington (12), Virdžiniju (13) i Kolorado (9) koji je prema prvim procjenama trebalo da pripadne Trampu.

I dok Tramp grabi ka Bijeloj kući, što u njegovom štabu birno pozdravljaju, mediji prenose da je u štabu Hilari Klinton došlo do promjene raspoloženja i da vlada muk.

Izlazne ankete potvrdile su duboku podijeljenost među biračima koja je obilježila i kampanju. Žene širom zemlje masovno su podržale Klintonovu dok su muškarci češće podržavali Trampa.

Više od polovine bijelih birača je podržalo republikanca, dok je gotovo devet od 10 crnaca i dvije trećine Hispanoamerikanaca glasalo za Klintonovu, prenio je Rojters.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *