Tramp sredstva za projekat željeznice preusmjerava za podizanje zida

Svijet

Američki predsjednik Donald Tramp želi da povuče više od tri milijarde dolara uloženih u propali projekat superbrze željeznice u Kaliforniji i ta sredstva preusmjeri u podizanje zida na granici sa Meksikom.

 

Ministarstvo saobraćaja SAD proučava zakonske regulative za vraćanje 2,5 milijardi dolara iz savezne države Kalifornije u američki savezni budžet.

 

Sredstva su već bila utrošena za superbrzu željezničku prugu u Kaliforniji, navodi Njujork tajms.

 

Trampova administracija povlači i garanciju od 929 miliona dolara, dodijeljenih Upravi za superbrze željeznice Kalifornije.

 

Guverner Kalifornije Gevin Njusom navodi da je projekat propao zbog prekoračenja sredstava i mnogih zastoja.
Međutim, umjesto da obustavi cijeli projekat, on je izjavio kako će se država koncentrisati na završetak izgradnje željezničke linije u dužini od 171 milje (275,2 kilometra), od Merceda do Bakersfilda.

 

Odluka o povlačenju ovih sredstava, kao i onih dodijeljenih iz saveznog budžeta, donesena je već sljedeći dan, nakon što je Kalifornija, zajedno sa 15 drugih američkih saveznih država, pokrenula sudsku tužbu protiv Trampove odluke o proglašenju vanrednog stanja.

 

Tramp je upozorio da ovaj projekat ometa izgradnju zida sa Meksikom.

 

Američki predsjednik poručuje da “propali projekat brzog voza u Kaliforniji, gdje je prekoračenje sredstava svjetski rekord, stotine puta skuplji od neophodnog zida prema Meksiku”.

 

Tramp je odbacio mogućnost impičmenta, odnosno smjene sa predsjedničkog položaja, poručivši da je “suviše uspješan predsjednik”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *