Gulen tvrdi da nema veze sa ubistvom Karlova

Svijet

Religijski vođa sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama Fetullah Gulen ponovo je danas osudio ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova i odbacio optužbe turskih vlasti da iza tog ubistva stoji njegov pokret.

U video-poruci koja je dostavljena agenciji AP, Gulen je optužio tursku vladu za klevetu protiv njegovog pokreta i upozorio da bi vlada mogla da posreduje u drugim ubistvima i da potom za ta ubistva okrivi njegove sljedbenike.

– Oni ne mogu da uvjere svijet u takve optužbe – istakao je Gulen, koji živi u egzilu u SAD, a koga Ankara krivi i za organizovanje neuspjelog pokušaja puča u julu u Turskoj.

Ambasadora Karlova ubio je iz pištolja u ponedjeljak bivši turski policajac dok je, u jednoj galeriji u Ankari, držao govor otvarajući izložbu fotografija “Rusija očima Turaka”.

Turski predsjednik Recep Tayyjip Erdogan rekao je da je taj policajac bio povezan sa pokretom Fetullaha Gulena.

Gulen je još u ponedjeljak, nekoliko sati poslije ubistva, osudio atentat na ruskog ambasadora u Turskoj, nazvavši ga “gnusnim činom terorizma” i pozvao tursku vladu da identificira svakog povezanog za napadačem.

– Najjačim riječima osudjujem ovaj gnusan čin terora – napisao je Gulen u saopćenju.

Avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *