U toku Putinova tradicionalna pres-konferencija

Svijet

Predsjednik Rusije Vladimir Putin okupio je danas hiljadu i po novinara na velikoj tradicionalnoj decembarskoj pres-konferenciji. Za šefa ruske države ovo je dvanaesta po redu.

Prvi put se desilo da je Putin odložio događaj za 24 časa: juče je održana komemoracija ruskom ambasadoru ubijenom u Turskoj.

Očekuje se da će ove godine glavne teme velike Putinove konferencije za novinare biti ekonomija, socijalna sfera, situacija u Siriji i na Bliskom istoku, borba protiv međunarodnog terorizma, rusko-američki odnosi i regulisanje situacije u Ukrajini.

Takođe, očekuje se da će medije posebno interesovati Putinov komentar na rezultate američkih izbora.

10:24 Putin: Izvoz IT-tehnologija do prije nekoliko godina iznosio praktično nula, dok Rusija sada izvozi proizvode u vrijednosti od 7 milijardi dolara.

10:20 Putin: Očuvanje vladinih rezervi i zlatno-deviznih rezervi Centralne banke je dobar mehanizam bezbednosti za privredu Rusije. 10:17 Otok kapitala u 2014. godini je iznosio 500 milijardi dolara, prošle godine 57 milijardi dolara, a ove 16-17 milijardi dolara, uzimajući u obzir isplate kredita.

10:07 Pad BDP u Rusiji u 2016. godini iznosio je 0,5-0,6 odsto

„BDP zemlje prošle godine je pao za 3,7 odsto. Ove godine je isto bilo manji pad. Najverovatnije će ove godine biti smanjen 0,5-0,6 odsto“, rekao je Putin. Rast poljoprivredne proizvodnje je iznosio 4 odsto. „Ono što nas raduje je smanjenje otoka kapitala“, rekao je Putin

Ruskom predsjedniku će postavljati pitanja, pored ruskih, i novinari iz Kine, SAD, Francuske, Nemačke, Španije, Švedske i Estonije.

{youtube}2gp3XOQElag{/youtube}

(sputnik)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *