Putin: “Terorizam” i “islam” bez potrebe ne stavljati u istu rečenicu

Svijet

Predsednik Rusije Vladimir Putin okupio je u petak hiljadu i po novinara na velikoj tradicionalnoj decembarskoj pres-konferenciji.

Za šefa ruske države ovo je bila dvanaesta po redu. Prvi put se desilo da je Putin odložio događaj za 24 časa jer je dan ranije održana komemoracija ruskom ambasadoru ubijenom u Turskoj.

Pored ruskih, Putinu su pitanja postavljali i novinari iz Kine, SAD, Francuske, Nemačke, Španije, Švedske i Estonije. Evo nekoliko najzanimljivijih odgovora koji se odnose na aktuelna zbivanja u Rusiji i svijetu.

Na pitanje da li političke elite upućuju izazov Putinu, kao i o stanju pravosuđa, Putin kaže da se nastavlja rad na humanizaciji zakonodavstva. Međutim, treba razumjeti da je Rusija velika zemlja, mnogo je mišljenja i u svemu treba da postoji mjera, rekao je Putin i podsjetio da je obećao da će podržavati patriotske pokrete, ali da se ne radi o „ura-patriotama“.

Putin: Na prvom sastanku sa Trampom će razgovarati o normalizaciji odnosa dviju država

Putin smatra da Tramp prvo treba da formira tim i podsetio na raniju izjavu novoizabranog američkog predsednika da saradnja sa Moskvom ne može biti gora. Ruski lider se slaže sa tom konstatacijom. On je dodao da će, ako ga Tramp bude pozvao u Ameriku, otići tamo.

Putin: Rusija će sa zadovoljstvom ukinuti sankcije, ako EU uradi to isto

„Mi nismo bili inicijatori pogoršanja rusko-evropskih odnosa. Mi nismo uvodili nikakve sankcije“, naglasio je Putin. „Ne osjećamo se krivim za to što se desilo“, rekao je on.

Putin: „Terorizam“ i „islam“ ne treba bez potrebe pominjati u istoj rečenici
Putin poziva na ujedinjenje u borbi protiv terorizma

Putin o ulozi Rusije u oslobađanju Alepa

„Bez našeg učešća bi to bilo jednostavno nemoguće“, izjavio je Putin. On je naglasio ulogu saradnje sa Turskom i Iranom. „Na hiljade ljudi je evakuisano. To je najveća međunarodna humanitarna akcija“, naveo je ruski predsjednik. „To ne bi bilo izvodljivo bez aktivnog rada turskog, iranskog i ruskog rukovodstva. I, naravno, napora sirijskih vlasti“, rekao je Putin.

Putin: Rusiji treba jaka Evropa

Putin je naveo da Evropljani treba sami da riješe nesuglasice kada su u pitanju problemi poput krize sa migrantima. Prema njegovim riječima, Rusija će težiti razvoju odnosa sa Evropom kao jedinstvenim partnerom, ali je spremna da razvija veze i sa svakom zemljom pojedinačno.

Sputnjik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *