Biznismen želi obnoviti rusku monarhiju

Svijet

Vlada Kiribatija, ostrvske države u centralnom dijelu Tihog okeana, razmatra ponudu jednog preduzetnika koji želi da oživi rusku monarhiju na Pacifiku.

Anton Bakov, bivši poslanik u ruskom parlamentu i predsjednik Monarhističke stranke, koji sebe naziva Nikolajem III, želi da iskoristi tri trenutno nenaseljena ostrva Kiribatija da bi tamo sagradio hotele i uspostavio “alternativnu Rusiju”.

Namjerava da uloži više od 350 miliona dolara u projekat.

Monarhija u Rusiji svrgnuta je još 1917. godine Oktobarskom revolucijom, a Bakovu je životna želja da je ponovo uspostavi.

Još 2011. stvorio je Carski Prijesto, nepriznatu mikrodržavu bez teritorije.

Prošlog vikenda su iz kiribatske vlade poručli da se prijedlog još razmatra, ali dobio je glasnog promotera u liku i djelu Teburora Tita, bivšeg predsjednika Kiribatija. I dok ideja zvuči zanimljivo, ne dijele svi oduševljenje.

Naime, ugledni akademik, doktor Sitiveni Halapua, stručnjak za pacifički razvoj, smatra prijedlog veoma čudnim i zastrašujućim.

Bakov je već tražio teritoriju za sprovođenje svoje ideje o “alternativnoj Rusiji”, ali njegova inicijativa je odbijena 2011. od strane vlasti Kukovih Ostrva.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *