Rjabkov: SAD godinama razvijaju zabranjene rakete

Svijet

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Moskva žali jer je SAD testirala krstareće rakete zabranjene Sporazumom o likvidaciji raketa.

 

On ukazuje da Vašington već dugo razvija takve sisteme.

 

“Teško može biti jasnije i eksplicitnije potvrde činjenice da SAD razvijaju takve sisteme već dugo, a pripreme za odustajanje od sporazuma uključivale su, posebno, relevatno istraživanje i razvoj”, rekao je Rjabkov za “TASS”.

 

On je dodao da Rusija neće biti uvučena u trku u naoružanju i poručio da Moskva i dalje ne planira da rasporedi rakete osim ukoliko SAD to prve ne urade, dodaje “Reuters”.

 

“CNN” sinoć je prenio da je američka vojska testirala konvencionalnu krstareću raketu zemlja-vazduh.

 

Riječ je o testu koji je bio zabranjen INF-om, a koji je prestao da važi. Kako je saopštio Pentagon, raketa je ispaljena u nedjelju sa ostrva San Nikolas u Kaliforniji i precizno je pogodila metu poslije 500 kilometara leta.

 

Zvaničnici navode da raketa služi za nošenje konvencionalne, a ne nuklearne bojeve glave. Sjedinjene Američke Države povukle su se iz Sporazuma o zabrani raketa srednjeg i malog dometa sa Rusijom, nakon što su godinama optuživale Moskvu za njegovo kršenje raspoređivanjem svojih raketa S SC-8, koje mogu da nose nuklearno punjenje. Sporazum je, poslije odluke SAD, napustila i Rusija.

 

Time je stavljena tačka na sporazum o kontroli naoružanja kojim je bilo zabranjeno razvijanje raketa zemlja-vazduh sa dometom od 500 do 5.500 kilometara.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *