OEBS: Slijediti trag novca do trgovaca ljudima

Svijet

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) objavila je danas preporuke za borbu protiv trgovine ljudima, među kojima je glavna da treba slijediti trag novca koji vodi do kriminalnih bandi.

 

Trgovina ljudima spada među najprofitabilnije djelatnosti organizovanog kriminala, kojom se godišnje ostvaruje profit u visini od 135 milijardi evra širom svijeta, navodi OEBS.

 

“Prati trag novca”, preporučuje OEBS istražnim organima.

 

OEBS ističe da su sve članice te organizacije, ukupno 57 zemalja, pogođene problemom trgovine ljudima i eksploatacije ljudi.

 

“Svako može postati žrtva, bez obzira na porijeklo, pol, godine i pravni status”, istakli su eksperti u svom izvještaju, u kojem napominju da trgovci ljudima često preko zaduženja tjeraju ljude na rad za njih.

 

Istražni organi trebalo bi da budu alarmirani, kako stoji u preporukama, kada jedna osoba posjeduje dokumente i novac drugog lica, a da ne zna detalje o njemu.

 

Žrtve trgovaca ljudima, navodi se, mogu se prepoznati po siromašnoj odjeći, nedostatku higijene, plavim flekama na telu, kao i drugim znakovima nasilja, ali i na osnovu depresije, neuhranjenosti i zbunjenog izgleda.

 

Detaljnije vlasti bi trebalo da analiziraju kada ustanove da su na jednoj adresi prijavljene brojne osobe sa različitim prezimenima.

 

Preporuke treba da podignu svijest o tome koliko su istrage u finansijskoj oblasti korisne zaustavljanje trgovine ljudima, istakao je nadležni koordinator OEBS Vajan Rišej.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *