Ivanka Tramp ulazi u kabinet predsjednika SAD da bude “oči i uši” svoga oca

Svijet

Ivanka Tramp, kćerka predsjednika SAD Donalda Trampa, koristiće kabinet u Bijeloj kući, a takođe će imati i pristup tajnim informacijama i vladinim sredstvima komunikacija. Pri tom, ona neće dobiti nikakvu zvaničnu državnu funkciju od oca, prenosi Politiko.

Prema riječima advokata Trampove ćerke, Džejmija Golerika, Ivanka Tramp neće biti formalno postavljena na dužnost državnog službenika i neće primati platu za svoj rad.

Gorelik je dodao da će Trampova ćerka biti “oči i uši” predsjednika i da će savjetovati svog oca o širem krugu pitanja, ne ograničavajući se samo na prava žena.

Tehnički gledano, kako je objasnio Gorelik, Ivanka Tramp neće biti dio zvanične administracije, ali će se pridržavati etičkih normi i obaveze čuvanja informacija kao i državni službenici. Nadležni organi su ranije pominjali mogućnost sukoba interesa, jer bi kćerka predsjednika faktički zauzimala dužnost njegovog savjetnika.

Gorelik je učešće djeteta predsjednika SAD u radu njegove administracije nazvao “novom pojavom”.

-Naše je mišljenje je da je to konzervativni pristup, prema kojem će se Ivanka pridržavati pravila koja bi se primjenjivala na nju da je državni službenik, iako ona to nije, objanio je advokat

Činovnik Bijele kuće za Rojters je rekao da će Ivankina kancelarija biti u zapadnom krilu, gdje se nalazi i kabinet predsjednika SAD, i da će ona imati pristup tajnim informacijama i vladinom telefonu, zauzimajući i bez toga značajnu ulogu savjetnika svog oca. Na taj način pridružiće se svom mužu Džaredu Kušneru, koji se nalazi na funkciji višeg savjetnika predsjednika SAD.

Prošle sedmice Tramp je izazvao nedoumicu u javnosti jer je njegova ćerka sjedila pored njemačke kancelarke Angele Merkel za vrijeme njene prve posjete Bijeloj kući od trenutka inauguracije 45. predsjednika SAD.

Inače, američki mediji su i ranije tvrdili da je Ivanka Tramp imala daleko veći udo u očevoj kampanji nego što se to na prvi pogled činilo, zbog čega su je prozvali “vladarkom iz sijenke”.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *