Sutra nastavak procesa opoziva predsjednika Trampa

Svijet

Proces opoziva predsjednika SAD Donalda Trampa nastavlja se sutra, kada će u Senatu biti iznijeti uvodni argumenti o tome zašto bi američki predsjednik trebalo da bude smijenjen sa funkcije.

 

Trampa će u Senatu braniti poznati pravnici, među kojima su i Ken Star, koji je bio specijalni istražitelj u procesu opoziva demokratskog predsjednika Bila Klintona 1998. godine i istaknuti advokat Alen Deršovic.

 

Trampov pravni tim će predvoditi pravni zastupnik Bijele kuće Pet Sipoloni i Trampov lični advokat Džej Sekulov, a pridružiće im se i Trampova savjetnica Pem Bondi i bivši nezavisni pravni savjetnik Robert Rej, prenio je Rojters.

 

Nestranačka i nezavisna Agencija za nadzor vlade, koja radi za Kongres, prošlog četvrtka je zaključila da je predsjednik prekršio zakon kada je prošle godine privremeno zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je istovremeno vršio pritisak na Kijev da sprovede istrage od kojih bi imao političku korist.

 

To je bio i glavni povod za pokretanje procesa Trampovog opoziva, prenio je Glas Amerike.

 

Suđenjem u Senatu će predsjedavati predsjedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts, koji je položio zakletvu u četvrtak, sa još 99 od 100 senatora koji će, u ulozi porotnika, odlučivati o Trampovoj smjeni.

 

Uoči početka suđenja u Senatu, iz Trampovog pravnog tima su ocijenili da je rezolucija Predstavničkog doma o opozivu “opasan napad na pravo Amerikanaca da slobodno izaberu predsjednika”.

 

Obe strane su iznele svoje argumente pred početak suđenja.

 

Argumenti demokrata u Predstavničkom domu, koje su u decembru 2019. usvojile rezoluciju o opozivu Trampa, iznijeti su na 111 strana i uključuju svjedočenja diplomata i vladinih zvaničnika o Trampovim odnosima sa Ukrajinom.

 

Demokrate tvrde da “ima i više nego dovoljno dokaza” koji utvrđuju da je Tramp kriv po obe tačke “optužnice”, odnosno dva osnova za opoziv – zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

 

– Jedino preostalo pitanje je da li će članovi Senata to prihvatiti i preuzeti odgovornost i poštovati ustavnu obavezu – piše u dokumentu.

 

Pravni tim koji će zastupati Trampa ocijenio je da je rezolucija Predstavničkog doma o opozivu “opasan napad na pravo Amerikanaca da slobodno izaberu predsjednika”.

 

– Ovo je besramni i nezakoniti pokušaj da se poništi rezultat izbora 2016. i da se miješa u izbore 2020, koji će biti održani za nekoliko mjeseci – navodi se u argumentima.

 

Opoziv predsjednika SAD nije pravni, već politicki proces i predsjednik može biti razrješen dužnosti ako predstavnici u Kongresu utvrde da je počinio “prekršaj ili teže krivično djelo” – iako u ustavu nije definisano šta se tačno podrazumijeva pod tim pojmovima.

 

Predsjednikov tim će ponovo danas priložiti svoje argumente na detaljnijem brifingu, a demokrate će imati priliku da na te argumente odgovore sutra, pred početak suđenja.

 

Još nije poznato hoće li na suđenju biti svjedoka.

 

O tome će odlučiti većina u Senatu, koju trenutno imaju republikanci.

 

Lider većine Mič Mekonel ranije je rekao da ne želi svjedoke, ali o tome se odlučuje glasanjem.

 

Demokrate zahtijevaju svjedoke jer su u međuvremenu isplivali i novi dokazi.

 

Zvaničnici Bijele kuće predviđaju brzo suđenje, koje ne bi trajalo duže od dvije nedjelje, na kojem će Tramp biti oslobođen odgovornosti za optužbe o zloupotrebi položaja i opstrukciji pravde.

 

Međutim, proces bi mogao da traje mnogo duže ako demokrate ubijede četvoro svojih republikanskih kolega da sa njima glasaju da se pozovu novi svjedoci, koji nisu svjedočili tokom istrage koju su sprovele demokrate u Predstavničkom domu.

 

Demokrate žele da ispitaju bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbijednost Džona Boltona i vršioca dužnosti šefa kabineta Bijele kuće Mika Malvejnija.

 

Republikanci pak žele da svjedoče Džo Bajden i njegov sin Hanter, ali i uzbunjivač koji je prvi otkrio informacije o spornom telefonskom pozivu Trampa i Zelenskog, tokom kojeg je američki predsednik od svog ukrajinskog kolege tražio da istraži Bajdenove.

 

Tramp je više puta proces opoziva nazvao nepoštenim, prevarom i lovom na vještice.

 

Predsjednik može biti razriješen dužnosti ako za to glasa dvije trećine (67) od 100 senatora, što je malo vjerovatno jer većinu u Senatu imaju republikanci, pa je gotovo sigurno da će Tramp ostati na položaju predsjednika.

 

Nijedan republikanac do sada nije podržao Trampovu smjenu, iako su ga pojedini kritikovali zbog poteza u Ukrajini, podsjetio je Glas Amerike.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *