Trampova odmazda: SAD izvršile raketni napad na Siriju (VIDEO)

Svijet

SAD su izvele raketni udar na vazdušnu bazu u Siriji kao odgovor na navodni hemijski napad koji se dogodio u Idlibu, prenose svjetski mediji.

Do udara je došlo samo nekoliko sati nakon što je u četvrtak objavljeno da Pentagon i Bijela kuća razmatraju vojne opcije kao odgovor na napad koji je usmrtio više od 80 ljudi.

Kako je javio CNN, s brodova stacioniranih u Sredozemnom moru prema Siriji je ispaljeno između 50 i 60 projektila tipa “Tomahawk“, a meta im je bilo uzletište u vazdušnoj bazi Šajrat na zapadu države, u okolini Homsa, sa kojeg su poletjeli sirijski avioni za koje se vjeruje da su učestvovali u ispaljivanju bojnog otrova na civile.

Projektili su ispaljeni oko 4:40 časova po sirijskom vremenu.

{youtube}4AmDeWdQqpM{/youtube}

Prema prvim informacijama, projektili su pogodili metu, ali zasad nema informacija kakvu su štetu nanijeli sirijskim snagama.

Amerikanci su, kako tvrde zvaničnici Pentagona, Rusima dali signal da slijedi napad, a kažu i da je u pogođenoj bazi bilo ruskih vojnika.

Operaciju je naredio predsjednik SAD Donald Tramp, koji je naveo da je u “vitalnom interesu SAD da zaustavi upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja“.

Tramp se, nedugo nakon prvih vijesti o napadu na Siriju, obratio naciji pred okupljenim reporterima u njegovoj rezidenciji Mar-A-Lago u saveznoj državi Floridi, u kojoj je ugostio svog kineskog kolegu Si Đinpinga.

“U utorak je sirijski diktator Bašar al Asad pokrenuo grozan hemijski napad na nevine civile, koristeći pritom smrtonosni nervni plin, kojim je ugušio živote bespomoćnih muškaraca, žena i djece. Izazvao je sporu i brutalnu smrt većeg broja ljudi, uključujući i predivnu dječicu, koja su okrutno smaknuta u ovom varvarskom napadu. Nijedno božje dijete ne zaslužuje tako nešto”, rekao je Tramp na početku obraćanja.

{youtube}QytEkcDtaQA{/youtube}

Trump je kazao kako bi se “nešto trebalo dogoditi” s Asadom nakon smrtonosnog napada otrovnim plinom. On pritom nije rekao kako bi Asad trebalo da napusti dužnost predsjednika.

U napadu počinjenom u utorak u pokrajini Idlib ubijeno je najmanje 86 osoba, od kojih tridesetero djece, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Turski ministar pravosuđa rekao je u četvrtak da su rezultati obdukcije nekoliko žrtava pokazali da je upotrijebljeno hemijsko oružje, a pretpostavlja se da je riječ o sarinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *