Moguće uvođenje policijskog časa u Njemačkoj

Svijet

Njemačka bi mogla da uvede policijski čas širom zemlje, koja ima 83 miliona stanovnika, ukoliko ljudi ne budu poštovali preporuku o držanju međusobnog rastojanja ovog vikenda da bi se spriječilo širenje virusa korona, rekli su danas državni i zdravstveni zvaničnici.

 

Vladin portparol Štefan Zajbert rekao je da će kancelarka Angela Merkel razgovarati sa liderima pokrajina u nedjelju, 22. marta, da bi procijenila da li se poštuje zvanična preporuka građanima da ostanu kod kuće i da se ne okupljaju.

 

“Analiza će biti nemilosrdna. Biće presudno ponašanje javnosti u subotu”, rekao je Zajbert.

 

U Njemačkoj je do sada zabilježen 31 smrtni slučaj od Kovida-19 i za sada je izbjegnuta sudbina najteže pogođenih zemalja, poput Italije, koja ima najviše žrtava u svijetu.

 

Prema njemačkom federalnom sistemu, Merkelova ne može da uvede policijski čas na nacionalnom nivou, pošto je takva odluka u nadležnosti pokrajinskih i lokalnih uprava.

 

Odluku u uvođenju opšte restrikcije kretanja na dvije sedmice danas je donijela Bavarska, u kojoj živi petina njemačkog stanovništva.

 

“Mi ne gasimo Bavarsku. Mi ne zaključavamo Bavarsku, ali potpuno zaustavljamo javni život u Bavarskoj”, rekao je u televizijskom obraćanju glavni ministar ove pokrajine Markus Šeder.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *