Tilerson će tražiti od Putina da odustane od podrške Asadu

Svijet

Državni sekretar SAD Reks Tilerson će tokom predstojeće posjete Moskvi tražiti od Rusije da odustane od podrške sirijskom lideru Bašaru Asadu, piše Sandej Tajms ne navodeći izvore.

Takođe, šef Stejt departmenta predstaviće dokaze o tome da je Kremlj znao za učešće sirijskih vlasti u hemijskom napadu u Idlibu, navodi se u tekstu.

Osim toga, navodi list, Tilerson se sprema da optuži Rusiju zbog neizvršavanja obaveza u vezi sa uništavanjem arsenala hemijskog oružja Sirije, u skladu sa sporazumom iz 2013. godine.

Takvi zahtjevi prema ruskom predsjedniku dio su zajedničkog plana Velike Britanije i SAD za Siriju. Takođe, London i Vašington se pripremaju da započnu proces preuzimanja vlasti u Siriji, prenosi Sandej Tajms.

Posjeta državnog sekretara SAD Moskvi planirana je 11 i 12. aprila. U subotu je šef britanske diplomatije Boris Džonson otkazao posjetu Rusiji, izjavivši da će Tilerson predstavljati zajendičku poziciju zemalja G7.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u subotu razgovarao s Tilersonom i rekao da izvještaji o upotrebi hemijskog oružja od strane sirijske vlade u Idlibu nisu istiniti i da je neophodno da se sprovede nepristrasna istraga.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *