Predstavnici G7 odbili sankcije Rusiji i Siriji

Svijet

Na sastanku predstavnika zemalja grupe G7 došlo je do neočekivanog obrta: kada su svi mislili da se za Rusiju sprema novi paket sankcija zbog podrške Bašaru al Asadu, do dogovora o takvom koraku nije došlo.

Ministri spoljnih poslova zemalja G7 tražili su zajednički jezik o pitanju odnosa Rusije prema Siriji i njenom predsjedniku, naročito nakon hemijskog napada koji su navodno izvršile snage sirijske vojske.

Šefovi diplomatija su se složili oko toga da nema rješenja krize sa Asadom na vlasti, ali ne i o pitanju reakcije na hemijski napad, a kako prenosi Bi-Bi-Si, neki ministri su odbili da se saglase da se Rusiji i Siriji uvedu nove sankcije.

Nove sankcije posebno je zagovarao Boris Džonson, britanski šef diplomatije, ali su se tome usprotivile njegove kolege iz Njemačke i Italije, navodi izvor blizak britanskoj vladi, i dodaje da opcija sankcija ostaje na stolu, ali da današnji ishod sastanka predstavlja šamar Džonsonu.

Na kraju je dogovoreno da se svaka odluka o potencijalnim sankcijama odlaže nakon temeljne istrage o napadu hemijskim oružjem u Idlibu i ne pronađu “čvrsti i neoborivi dokazi”.
Italijanski šef diplomatije Anđelino Alfano rekao je da je sastanak G7 grupe protekao “uspješno”.

– Rusija ne smije biti satjerana u ćošak zbog Sirije – rekao je Alfano.

Ministri Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Јordana i Katara doputovali su na samit G7 samo nekoliko sati prije nego što američkih državni sekretar Reks Tilerson krenio u prvu posjetu Moskvi.

Јapanski zvaničnici takođe vjeruju da Rusija “može da odigra ključnu ulogu”.

Sa druge strane, Britanija i Kanada su već najavile da bi sankcije protiv Rusije mogle da se povećaju ako Moskva nastavi da podržava Asada.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *