Gardini: Ključ borbe protiv korone nisu respiratori već doktori

Svijet

Ljekar anesteziolog Marko Gardini, koji radi kao reanimator u bolnici u Kremoni, reagovao je vijest da neke fabrike namjeravaju da promijene program i sada pokrenu proizvodnju respiratora, porukom da su ključ pobjede nad korona virusom ljudi, prije svega ljekari, a ne respiratori.

 

– Ako zaboravimo da zaštitimo svoje ljekare, i medicinske sestre, koji se razboljevaju i umiru svaki dan radeći svoj posao, neće imati ko da upravlja respiratorima – navodi ljekar u pismu koje je uputio dnevnom listu Avenire.

 

– Neophodna je bolja zastita medicinskog osoblja, poručuje Gardini, jer medalja za hrabrost koju im prikacite na radnu odjecu, ne znači nista ako umru, jer im nije data prilika da se zaštitite dok liječe bolesnike na prvoj liniji fronta.

 

On dodaje da je neophodno podržati naučno i racionalno vođenu bitku za dijagnozu kao osnovni cilj, jer samo rana dijagnoza u kombinaciji sa socijalnim distanciranjem pronalazi pokretače infekcije, rano otkrivanje simptomaticnih i asimptomaticnih, i njihovo izoliranje ce nam omogućiti da prekinemo lanac infekcija, poručuje ovaj ljekar.

 

Vijest da se pokreće proizvodnja respiratora, po njegovim riječima, ide ruku pod ruku s primjerom ruskog oligarha koji bi potrošio velike pare kako bi opremio svoj dom posebnim respiratorom u slučaju da ga Covid-19 pogodi.

 

– Uvjereni smo da će nam respiratori spasiti život. Nije tako. Respiratori su samo alat u rukama ljudi koji ih koriste za spašavanje života.

 

Po riječima dr. Gardinija samo oni koji ne vide, mogu da slepo jure za respiratorom, a da pri tome ne znaju da ima li dovoljno strucnjaka, anesteziologa koji bi sa respiratorima rukovali.

 

Zabrinut je jer mu se čini da su potrosacke navike učinile da zaboravimo zdrav razum i inteligenciju, jer proizvesti i kupiti respiratore nije ključ rješenja pandemije.

 

Ključ su ljudi, poručio je dr Gardini.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *