Opasnost od izbijanja drugog talasa infekcije

Svijet

Njemački stručnjak upozorava da nije kraj epidemije i da ljudi ne smiju da se ponašaju “kao da se ništa ne dešava”, jer u tom slučaju može doći do ponovnog izbijanja infekcije.

 

Zamenik šefa nemačkog Instituta za zarazne bolesti Robert Koh, Lars Šade, upozorio je danas da je situacija u vezi sa korona virusom, i pored velikog dostignuća proteklih nedelja, i dalje ozbiljna.

 

“Ne nazire se još kraj epidemije. Broj slučajeva može ponovo porasti”, naglasio je Šade na konferenciji za štampu.

 

On je istakao da svaki pojedinac mora dati svoj doprinos da broj infekcija bude što niži, i to, pre svega, iz solidarnosti sa medicinskim osobljem i rizičnim grupama.

 

Preneo je da je juče broj reprodukcije virusa bio na 0,9, i da postoje velike regionalne razlike.

 

Šade smatra da je velika opasnost od drugog talasa infekcije ako dođe do brzog popuštanja mera.

 

“Što manje razumemo ili što manje sprečimo virus, to će više da se popne njegov broj reprodukcije koji je iznad dva i tri. Ako se budemo ponašali kao da se ništa ne dešava, sigurno će uslediti novo izbijanje infekcije”, objasnio je Šade, ukazujući da je kod postepenog popuštanja mera rizik manji.

 

Ukazuje da će biti potrebno još mnogo meseci za povratak u situaciju koja omogućava potpuno normalnu svakodnevicu.

 

Rekao je da su najpogođenije osobe u Nemačkoj u proseku u starosti od 50 godina, i da virus pogađa kako žene tako i muškarce.

 

Šade ističe da je prošle nedelje zabeležen i najveći porast smrtnih slučajeva, te kazao da i dalje pristižu izveštaji o infekciji u staračkim domovima i bolnicama.

 

“Stopa smrtnosti je u poslednje vreme kontinuirano rasla, a to je pre svega vezano za ulazak infekcije u staračke domove. Vidimo mnogo oboljenja kod starijih osoba. Čak 60 odsto preminulih bilo je starije od 70 godina. Moramo nažalost računati na još smrtnih slučajeva”, kazao je Šade.

 

On se izjasnio i na temu zaštitnih maski, rekavši da oni koji imaju akutne simptome problem sa disajnim organima treba da ostanu kod kuće, te da je i dalje veoma važno držanje odstojanja.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *