Lijek protiv korone u Rusiji košta 14,6 KM

Svijet

Nova preporučena maloprodajna cijena lijeka za koronavirus Areplivir iznosiće 560 rubalja (14,6 KM), rekao je za RIA Novosti Andrei Mladencev, izvršni direktor farmaceutske kompanije Promomed.

 

Ranije je Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo maksimalne prodajne cijene favipiravira u iznosu od 100 rubalja po tableti, bez PDV-a i regionalnih dodataka.

 

U Rusiji lijekove za koronavirus sa međunarodnim vlasničkim imenom favipiravir proizvode R-Pharm – Coronavir i Promomed – Areplivir.

 

– Naša preporučena maloprodajna cijena je 560 rubalja sa PDV-om na polici i važi za sve regione. Ovo je preporučena, a ne maksimalna cijena. Maksimum se može razlikovati zbog razlike u nadoknadama za vitalne i esencijalne lijekove po regionima. Ali mi preporučujemo ovu cenu, rekao je Mladencev.

 

U septembru je Ministarstvo zdravlja Ruske Federacije odobrilo ambulantnu upotrebu dva domaća lijeka za koronavirus sa međunarodnim vlasničkim imenom Favipiravir – Coronavir iz R-Pharma i Areplivir iz Promomeda.

 

Sredinom oktobra, rusko Ministarstvo zdravlja registrovalo je maksimalne prodajne cijene lijekova protiv bolesti izazvane koronavirusom.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *