Rusija prekida diplomatske odnose sa NATO

Svijet

Rusija je donijela odluku da od novembra prekine diplomatske odnose sa NATO, saopštio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov prenosi RT.

 

Lavrov je rekao da Moskva od 1. novembra, kao odgovor na oduzimanje akreditacija za osmoro saradnika ruske Misije pri Alijansi, obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO-u, kao i glavnog vojnog predstavnika.

 

Osim toga, od 1. novembra Rusija obustavlja rad komunikacione vojne misije NATO u Rusiji i oduzimaju se akreditacije predstavnicima Alijanse.

 

NATO je početkom oktobra protjerao osam pripadnika ruske misije pri Alijansi, navodeći da su tajno radili kao obavještajci. NATO je tada smanjio i broj pozicija za koje Rusija može da akredituje svoje predstavnike pri Alijansi, sa 20 na deset.

 

Za tu odluku, koja stupa na snagu na kraju mjeseca, nije dato jasno objašnjenje.

 

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je ranije ovog mjeseca pozvao da se održe odnosi sa Rusijom, kako bi se izbjegao novi Hladni rat. Odnosi Alijanse i Rusije su sve zategnutiji otkako je Moskva 2014. pripojila poluostrvo Krim.

 

Dvije strane se spore i oko razvoja ruskog nuklearnog raketnog programa, upada ruskih aviona u vazdušni prostor članica NATO i njihovog nadlijetanja brodova članica Alijanse.

 

B92

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *