Mej ne podnosi ostavku uprkos porazu na izborima

Svijet

Britanska premijerka Tereza Mej neće podneti ostavku uprkos izbornom riziku u koji se upustila, a koji se završio katastrofalno, javili su danas britanski mediji, pozivajući se na izvore bliske premijerki.

Mej se našla pod jakim pritiskom da podnese ostavku pošto su konzervativci izgubili većinu u parlamentu.

Neimenovani izvori, međutim, tvrde da Mej nema namjeru da napusti funkciju.

I urednik političke rubrike Bi-Bi-Sija Lora Kinnberg dijeli ovo mišljenje.

“Tereza Mej nema namjeru da kasnije tokom dana objavi da podnosi ostavku”, rekla je Kinsberg, ali je napomenula da “zasad nije jasno da li pokušavaju da ”ubiju” glasine prije nego donese odluku”.
Tereza Mej će se uskoro obratiti javnosti, a najava za to stigla je pošto raste pritisak da podnese ostavku jer konzervativci nisu uspjeli da osvoje većinu u parlamentu.

Poslije izjave lidera laburista Džeremija Korbina da je došlo vrijeme da Tereza Mej podnese ostavku jer su izborni rezultati pokazali da je ona “izgubila glasove, podršku i povjerenje glasača”, oglasila se i “Siti grupa” navodeći da je vjerovatno da će premijerka podnijeti ostavku pošto nije osvojila većinu.

“Slijedi period političke neizvjesnosti”, navela je “Siti grupa”.

Mej je noćas poručila je da je zemlji potreban period stabilnosti i da će ona preuzeti odgovornost za to, ako osvoji većinu.

“Trenutno, više nego išta, zemlji je potreban period stabilnosti”, rekla je Mej, prenio je Rojters.
Konzervativci premijerke Tereze Mej osvojili su 42,4 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Britaniji, a opozicioni laburisti 40,2 odsto, prenio je Bi-Bi-Si (BBC) nepotpune nezvanične rezultate, ističući da nijedna partija neće moći da ima većinu u parlamentu od 650 mjesta.
Na trećem mjestu su liberaldemokrate sa 7,1 odsto osvojenih glasova, a potom slijedi Škotska nacionalna partija sa 3,1 odsto.

Prema trenutnim podacima, konzervativci će imati 313 mjesta u parlamentu, laburisti 260, Škotska nacionalna partija 35, a liberaldemokrate 12.

To znači da su torijevci izgubili većinu u parlametnu. Izlasnost je bila 68,7 odsto.

Britanski mediji spekulišu da bi Mej mogla da podnese ostavku na mjesto, čime je ugroženo i njeno mjesto šefa vlade, a kao mogući nasljednik pominje se Boris Džonson.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *